2019-05-09 12:29:34

Posjet učenika Sarajevu i Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

Posjet učenika Sarajevu i Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

 

                                               PEKAGEOVCI U SARAJEVU

 

I ove godine naši učenici otišli su na trodnevni izlet u Sarajevo u organizaciji profesora Maleša. Nakon pet sati vožnje smjestili smo se u internat Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Bilo je predivno iskustvo vidjeti kako djeca, koja pohađaju nastavu i žive u tom internatu, nama prepuštaju svoje krevete, dok oni sami spavaju na podu  skupljeni u ostalim sobama.

Smjestili smo se u sobe i krenuli prema Sarajevu. Vrijeme nam nije išlo u korist. Bilo je hladno i kišovito, no pobrinuli smo se da nas ćevapi i tufahije dugo drže zagrijanima. Najbolje ćevape našli smo kod Želje, kamo  smo se rado još nekoliko puta vraćali.

U ponoć smo se vratili u internat ,  no tu zabava nije stala. Spustili smo se u prizemlje gdje smo se zajedno družili uz mnogo dobrog društva i glazbe.

Idući dan s profesorima smo razgledali grad. Sarajevo je predivan grad upravo zbog svojih kulturnih različitosti i svoje upečatljive povijesti. Navečer smo u dvorani pogledali predstavu  koju su organizirali učenici te škole pod nazivom Hrabrost i slava, čiji je tekst napisao upravo naš profesor Tonči Maleš. U predstavu je uloženo mnogo truda učenika, ali i profesora,  što se i vidjelo. Bilo je divno gledati učenike kako uživaju u tome što rade i zabavljaju se na pozornici. Svi učenici te škole sudjelovali su u predstavi, bilo to pjevanjem, plesanjem ili glumom.

Zadnji dan posjetili smo Jajce te se u večernjim satima vratili u Zagreb.

Idući dan bilo je teško vratiti  se u rutinu. Bilo je toliko dojmova s izleta. Mama mi je uvijek govorila da se nakon nijednog putovanja ne vraćaš isti. Nisam baš to uvijek shvaćala. Valjda me se oni osnovnoškolski baš nisu toliko dojmili. Tek sam s ovim izletom uspjela razumjeti mamine riječi. Ovaj izlet svakako je utjecao na mene. Dobila sam priliku upoznati  grad sa sasvim različitim kulturama, njihov suživot i međusobno funkcioniranje. Imala sam priliku vidjeti kako u internatu žive djeca naših godina. I najbitnije, dobila sam priliku upoznati grad s toliko moćnom i utjecajnom povijesti. Izlet u Sarajevo i svi moji doživljaji ne mogu se prenijeti na papir, ali se nadam da sam vam uspjela dočarati  bar dio atmosfere ovoga grada.

 

Tina Silić, 1.b


Privatna klasična gimnazija Zagreb