preskoči na sadržaj

Privatna klasična gimnazija Zagreb

TON - Tjedan otvorene nastave

Sa proljetnog TON-a 2009 godine, na temu predstave o Eneji i njegovom putovanju

Dva puta godišnje, u PKG-u se održava Tjedan otvorene nastave - TON. U tom tjednu nastava traje i dalje, ali sadržaji kojima se bavimo i načini na koje to činimo znatno se razlikuju od onih uobičajenih.

Učenici se podijele u grupe i bave aktivnostima poput, primjerice, pripreme predstave - koje uključuju sve od izrada kulisa i kostima za predstavu, do uvježbavanja i same glume, te izrade slikovnice o priči koju žele ispričati.

Oslikavaju zidove i uređuju interijer škole, iz užarenih staklenih cijevi pušu i ukrašavaju staklene kuglice, istražuju populaciju dupina na Kvarneru, brinu za medvjede iz Kutereva i rade s rangerima u parku prirode Lonjsko polje.

Redovito se nešto kuha i peče, izrađuju se sitnice od nakita ili pletenih šalova pa sve do sjenice na parkiralištu koja sada služi kao omiljeno okupljalište što đaka što profesora u toplijim danima.

Učenici prave sapun, rade male kamenjarske vrtove i uče kako njegovati bonsai, pokušavaju (ali na žalost ne stižu do kraja) izraditi mehanički sat od drveta u samo tri dana, organiziraju filmske grupe i sportska natjecanja, sudjeluju u radionicama na temu nasilja među vršnjacima, spolnosti, slobode govora...

Ukratko, bave se svime zamislivim i nezamislivim. Sve ovo je moguće zahvaljujući velikoj potpori roditelja, te brojnih vanjskih stručnih suradnika.

Na stranicama neposredno ispod ove možete vidjeti popise tema prošlih i budućih TON-ova, a uskoro se nadamo ovdje postaviti i koju prezentaciju toga kako čitava stvar izgleda jednom kad se provede do kraja.

Proljetni TON 2015.

TJEDAN OTVORENE NASTAVE – OSAMDESETE: O ČEMU TO SVI GOVORE (ILI ŠUTE)?

 

DRŽAVAS UNUTARNJIM SAGORJEVANJEM ili OD JEDNOUMLJA DO BEZUMLJA

Politička slika osamdesetih, godina raspada i nada –

Voditelji: prof. V. Posavec i prof. Z. Šešelj

Br. učenika: 10

 

Radionica će se pozabaviti političkim okvirom Osamdesetih u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i na globalnom planu (rušenje komunizma i pad Berlinskog zida).

U arhivu HRT potražit ćemo snimke demonstracija na Kosovu, masovnih mitinga, Miloševićev uspon i njegovo pojavljivanje na Gazimestanu. Ali, to je i period stvaranja Radija 101, prvih stranaka i nekih novih pravaca razmišljanja i djelovanja...

Pozvat ćemo u posjet sudionike i svjedoke tog vremena, koje je bilo vrlo burno. U osamdesetima na vidjelo dolaze brojni problemi u tadašnjoj Jugoslaviji, te se navješćuju političke promjene: stvaranje višestranačkog sustava, pa slobodni i demokratski izbori. Jugoslavija je pred raspadom i osjeća se dolazak nevolja, pa i rata...

U ovoj ćete dakle radionici doznati sve o razdoblju  koje prethodi osamostaljenju Hrvatske i Domovinskom ratu.

 

 

MODA OSAMDESETIH

Voditeljica: J. Vučić

Broj ucenika: 12
Proucit cemo jedno vrlo zanimljivo razdoblje u svijetu mode, od obuce preko odjevnih predmeta do frizura - sismis rukavi,mrkva traperice, spricane traperice, strech haljine, jastucici na ramenima, startasice, koledjice, minival,fudbalerke, visoke siske,talijanke....pripremit cemo modnu reviju,odabrati glazbene hitove osamdesetih za podlogu i prikazati kroz odredjene tipove ljudi  sve sto je tada bilo in.
 

 

POZDRAV NOVOM VALU(BEND)
Br. učenika: 8

Voditelj radionice: Vanja Grbešić

 

Riječ je o glazbenoj radionici u kojoj će učenici uvježbati i na kraju pred publikom izvesti čuvene rock-hitove domaćih bendova iz 80-ih godina kao što su Haustor, EKV, Azra, Film i drugi. Kako bismo ovjekovječili ovaj TON, učenici će u studiju snimiti barem jednu pjesmu.

 

 

 

 

FILMOVI OSAMDESETIH

Voditeljice: Lui, Fišter

Broj učenika: 10-12

Iz bogatstva filmova 80-ih, akcijskih, humorističnih, ljubavnih… odabrat ćemo neke od najboljih. Filmove ćemo birati zajedno (npr. Back to the Future, E.T., Samo jednom se ljubi, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Monty Python, Die Hard, Terminator, Dead Poets  Society, The Goonies…). A gledat ćemo ih baš kako su se nekad gledali – na videokasetama.

 

MALA ŠKOLSKA PRIREDBA

VODITELJI: prof. KORALJKA CRNKOVIĆ i prof. TOMISLAV SELETKOVIĆ

BROJ UČENIKA: 10-15

 

POŽELJNE POTREBNE VJEŠTINE: PJEVANJE, SVIRANJE (NEKI INSTRUMENT), RECITIRANJE, KREATIVNO PISANJE, DOBRA VOLJA I VESELJE

 

OPIS RADIONICE:  Uprizorit ćemo jednu školsku priredbu iz '80tih, s recitacijama, zborskim pjevanjem (šaroliki repertoar), muzičkom točkom, plesnom točkom, uz obaveznog voditelja priredbe.

Bit će pjesme, plesa, recitiranja, smijeha i veselja.

 

ČERNOBIL (zatvorena radionica)

Voditeljica: V. Leipold

Br. učenika:8

Osnove nuklearne fizike.

 

 

Grafiti Berlinski zid.

Voditelj: Zvonimir Bošnjak

Broj učenika: 5-7 učenika.

 

Opis radionice: tematsko oslikavanje stiropora “grafiti“ tehnikom s motivima hladnoratovske podjele društva s naglaskom na simboličko značenje Berlinskog zida.

Cilj radionice: istražiti, koncipirati i prezentirati hladnoratovsku (političku, ekonomsku, kulturnu i dr.) podjelu društva iz vremena 80-tih. Osim činjenično-spoznajnog pristupa slučaju Berlinskog zida u ovoj radionici naglasak će biti i na osvještavanju posljedica navedene podjele kao i smještanje te rasprave u kontekst suvremenog društvu (što uključuje i citiranje nekih suvremenih društvenih i kulturnih procesa). Kako je riječ o primarno grafičkom pristupu temi, za cilj imamo i razvoj simboličkog mišljenja i prezentacijskih/komunikacijskih vještina. Sadržajno područje uključuje politologiju, sociologiju i semiotiku.

 

 

Što su to oni imali u osamdesetima? (A mi nemamo?)

 

Voditelji: Eni Surić Faber,Lana Šešelj i Ira Mardešić

Broj učenika: do 10

U ovoj radionici ćete imati priliku istražiti i osjetiti što je to tako bilo „magično“ u osamdesetima i zašto i generacije koje su se rodile puno kasnije imaju uglavnom romantičan pogled na ovaj period.

Da bismo odgovorili na ova pitanja prisustvovat ćemo na tribinama, performansima, koncertima, DJ nastupima te reviji avangardne mode u okviru izložbe: „Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne“(DOM HDLU, Trg žrtava fašizma 16; više o izložbi i pratećem programu: www.osamdesete.net)

9.Stay awhile and listen.

Radionica za: 3-5 učenika.

Voditelji: Nazifović i Škevin.

 

80e su na području interaktivne zabave i pričanja priča doživjele masovan uzlet. Od popularnijih i kompliciranijih računalnih igara, preko „Choose your adventure“ knjiga, do roleplay igara (RPG – igre igranja uloga). RPGi su način interaktivnog i zajedničkog pričanja priča i izgradnje svijeta, kombinirane sa slučajnim elementom kockica i neizvjesnošću istih. Priče koje se pričaju i svjetovi koji se stvaraju kroz igranje RPGova mogu biti postojeći fiktivni (Gospodar Prstenova, Ratovi Zvijezda, ….), sasvim novi fiktivni ili povijesni ili sadašnji. Bitan faktor takvih priča je i upoznavanje s perspektivom drugih ljudi, ali i upoznavanje s poviješću, geografijom, kulturom i filozofijom.

Na ovoj radionici učenici bi se upoznali s konceptom roleplay igara, odigrali nekoliko jednostavnijih igara, te se okušali u vođenju takve interaktivne priče.

ZAGI I VUČKO

VODITELJI: prof. Bronzović (Zagi), prof. Pavičić (Vučko) i prof. Maleš (Juan Antonio Samaranch)

BROJ SUDIONIKA: 30

 

Maskote Univerzijade u Zagrebu 1987. i Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984 obilježile su djetinjstva i mladosti mnogih.  Na ovoj radionici želimo sebe podsjetiti, a vas uputiti, u duh tih dvaju velikih sportskih događaja. Stoga ćemo gledati, istraživati i učiti u bojama svih olimpijskih krugova, pomičući vlastite tjelesne granice. Budući da zdrav duh prebiva u zdravom tijelu, ipak ćemo se ponajviše natjecati i tako stvoriti svoje vlastite pobjednike.

 

 

 

 

KVISKOTEKA

Voditelj: G. Bolf

Broj učenika: 10

 

Radionica za ljubitelje kvizova i natjecanja. Kviskoteka, jedan od najpopularnijih i nadugovječnijih kvizova, rođen je osamdesetih godina i ostavio nam je neke od najzanimljivijih igara, kao što su igra asocijacija, igra detekcije, ABCD pitalice i sl. Tijekom radionice sami ćemo se igrati, ali i pripremiti veliki pravi kviz za roditelje za prezentaciju. U pripremi kviza pokrit ćemo različita područja života osamdesetih – sport, glazbu, film i TV serije,aktualna zbivanja u svijetu…

 

 

CRNO – BIJELI SPORTSKI SVIJET

Voditeljice: Z. Crnić, I. Majerski

Br. učenika:15

 

Avantura počinje na Poljudu 4. svibnja 1980.g. u 15.05 h i završava 13. svibnja 1990. g. na Maksimiru. Zajedno ćemo proći kroz desetljeće čudesnih sportskih uspjeha i nevjerojatnih obrata, pokušat ćemo razbiti sportske i nesportske mitove o kojima vam danas pričaju roditelji, upoznat ćemo stvarne sudionike jednog čudnog vremena...Prije svega, dat ćemo vam našu sliku tog razdoblja iz dva potpuno različita kuta.

Pogledat ćemo nekoliko dokumentaraca, razgovarat ćemo s nekoliko vrlo posebnih gostiju, obići dva muzeja i pogledati jednu kino predstavu. A tek prezentacija...

 

 

 

Popis radionica za zimski TON 2014.

1.    BOŽIĆ DOLAZI…

 

Br. učenika: 10

Voditeljice:: Vanda Leipold, Zdenka Marjanović

Peći ćemo božićne kolače, izradit ćemo jestive i nejestive ukrase za bor: licitarska srca, kuglice za bor s vašom slikom iz djetinjstva, slovačke medenjake, tradicionalne američke gingermen, ginger sobove, ginger kućice i ginger sanjke, drveni bor s praporcima i još mnogo toga. Trebaju nam izuzetno strpljive i mirne ručice!!!

 

2.    RADIONICA: JOGA – MEDITACIJA U POKRETU

 

Br. učenika: 8

 

Voditeljica: G. Jerkić

 

Joga je sustav drevnih duhovnih i tjelesnih vježbi koji potječe iz Indije. Sastoji se od fizičkih vježbi (asana) i vježbi disanja (pranayama) te se smatra načinom postizanja prosvjetljenja odnosno jedinstva svijesti pojedinca i univerzalne svijesti.

Drevni jogiji vjerovali su da za postizanje jedinstva i harmonije sa samim sobom i okolinom čovjek mora integrirati tijelo, um i duh, a za to u ravnoteži trebaju biti emocije, djelovanje i inteligencija. Tako su oblikovali način postizanja i održavanja te ravnoteže kroz vježbe, disanje i meditaciju.

Prema tijelu se odnosimo s brižnošću i poštovanjem jer je ono primarni instrument čovjekova djelovanja i razvoja. Vježbe disanja oblikovane su na temelju koncepta da je dah izvor života. U jogi se stječe kontrola daha, a fokusiranje na disanje priprema um za korak dalje – meditaciju.

 

3.    PKG REALITY ADVENTURE GAME!!

Br. učenika: 6

 

Voditeljica: L. Šešelj

 

Želite li osmisliti igricu prepunu hintova, zadataka, tragova, zagonetki i razmišljanja?!

DA!

Od definiranja ideje, preko smišljanja intrigantnog scenarija i opakih zadataka, pa sve do samog kraja i sjajne pobjede – bit će vašoj mašti na volju. Cilj je osmisliti reality avanturu kroz koju sudionici (pa, naravno i vi sami) moraju rješavati zagonetke, tražiti odgovore, pronalaziti osobe i otkrivati tragove koji ih vode do kraja. Početak i kraj, jasno, jedini su definirani i nalaze se u školi, ostalo – NEKA IGRE OTPOČNU!

 

 

4.    IZRADA MAKETE

Br. učenika: 8-10

Voditelji: prof. Posavec, Dina Hrastović, Žuki Žurić

Kratki opis radionice: Pokušat ćemo upoznati se s osnovama izrade maketa i pokušat ćemo napraviti jednu (ovisno o dogovoru: možda Kapitolijski hram, možda Forum >Romanum, možda nešto suvremeno, možda školu, možda...????)

 

5.    MALONOGOMETNI TURNIR

Br. učenika: 28

Voditelji: Toni Gligić i Branka Pavičić

Održavanje PKG-ovog nogometnog turnira postalo je tradicionalno za vrijeme zimskog TON-a.

Nadamo se da ste već posložili svoje ekipe kako bismo zajedno uživali u dobroj i sportskoj atmosferi, te fair play utakmicama.

 

6.    MIRIŠLJAVCI

Broj učenika: 10

Voditeljica: prof. Preglej

Pripravljat ćemo svoje mirisne sapune i kuglice za kupanje. Ako bude volje i želje, napravit ćemo i svoje kreme za lice i balzame za usne. Tako ćemo kreativnim kemijanjem proizvesti lijepe poklone za drage ljude.

 

7.    IZRADA 3 D MAPE ŠKOLE

Br. učenika: 4-8

Voditelj: Tomislav Nazifović

Jedna od glavnih komponentu akcijskih igara je trodimenzionalna mapa prostora.

U ovoj ćemo radionici izraditi 3D mapu školske zgrade. Izrada uključuje premjeravanje svih prostorija, izradu tlocrta po katovima, te izradu 3D modela pomoću besplatnog softvera za modeliranje, Sketchup.

Ovisno o preostalom vremenu, 3D mapa se može: urediti teksturama, uključiti u Unity pogon za igre, urediti interaktivnošću, te postaviti kao web player na stranicu škole.

Prethodno iskustvo u računalnom modeliranju i editiranju, te općenito radu na računalu poželjno.

8.    MAPA TIJELA

Br. učenika: 6

Voditeljica: P. Orešković

Radionica se sastoji od disanja, meditacije, pokreta, plesa i slikanja.

U dva i pol sata susrest ćemo se sa vlastitim tijelom, čitati njegove putokaze, ispitivati njegove reljefe i teksture, tražiti izvore vode, vatre i svjetla, otkrivati područja života i smrti i prelaziti različito obojene krajolike i pejzaže, te ćemo sve to smještati bojama na papir. Mapu tijela slikamo na velikom formatu papira 2mx1,5m, što je samo po sebi izazov i zanimljivo iskustvo.

Svrha radionice je osvještavanje i uspostavljanje veze s fizičkim tijelom na kreativan način.

 

9.    PLETENJE

Br. učenika: do 10

Voditeljica: Eni Surić Faber

Ako vas zanima kroz vlastito iskustvo otkriti zašto se danas pletenje naziva yogom za mozak ili vas samo zanima proizvod (želite isplesti šal, štucne, ukras….. za sebe ili neku vama dragu osobu) onda ste dobrodošli u ovu radionicu.

P.S. Učinak pletenja na muški i ženski mozak je jednak.

Mjesto održavanja: PKG i O’GRADA Kulturni klub u kojem se tijekom godine održavaju radionice O’PLETI (pregovori o suradnji kreću nakon točnog popisa sudionika ove radionice)

 

10. TEČAJ BUBNJEVA I UDARALJKI (za cure)

Broj učenika: 6 - 8

Voditelj: Filip Runjić

Jeste li znali da je od svih bubnjara samo 8% cura, ako i vi mislite da to nije u redu (i ako ste cura) ozbiljno razmislite o ovoj radionici. Izučavat ćemo osnove afro-američkih ritmova te njihovu primjenu u modernoj glazbi.
 

 

11.  RITUALI

Br. učenika: do 10

Voditeljica: Tamara Sertić

Što su to rituali i ima li za njih uopće mjesta u modernome svijetu?

Rituale često vežemo za stare tradicije diljem svijeta, a njihove korijene možemo pronaći u svakoj kulturi. Iako su kasnije rituali postali usko povezani sa različitim religijama, u svome nastajanju oni su se prvenstveno oslanjali na prirodu i njezine promjene.

Na ovoj radionici istraživat ćemo neke od rituala tradicija različitih dijelova svijeta: Sjeverne i Južne Amerike, Indije, Australije, Afrike te arapskog poluotoka. Bavit ćemo se proučavanjem važnosti elemenata (vatre, vode, zemlje i zraka), ulogom plesa i bubnja u ritualu, istraživat ćemo kakve veze imaju simboli, snovi i duhovni svijet u tim tradicijima, tko su to šamani te koja je razlika u ulogama žena i muškaraca.

Tražit ćemo što je to 'ritualno' u samim ritualima, koja je njihova svrha te imaju li rituali različitih drevnih tradicija neku poveznicu.

Kroz niz tekstova i video materijala otputovati ćemo na različite kontinente i kritički razmotriti različite tipične rituale. Upoznat ćemo tradicionalni afrički bubanj-djembe i što nam sve ritam može donijeti, uroniti ćemo u carstvo simbola i naučit kreirati vlastite, dotaknuti ćemo važnost sanjanja i analizu snova, otkriti koja je povezanost između elemenata i nas samih i vidjeti postoji li mudrost u našim precima koju bismo danas mogli koristiti.

Ova radionica namjenjena je istraživačicama i istraživačima koji su zainteresirani za stara znanja domorodačkih tradicija, za one koji vole razmišljati, raspravljati i isprobati stare vještine.

 

12.  OD PKG DO MJESECA

 

Broj učenika: do 8

Voditelj: Marko Škevin

Ove godine obilježavamo 45 godina od prvog slijetanja na Mjesec, jedan od najvećih pothvata čovječanstva. U ovoj ćemo radionici  korištenjem igre Kerbal Space Program na interaktivni i zabavan način proći sve letove od Sputnjika do Apola 11.


 

 

 

13. ZEN I UMIJEĆE ČAJEVANJA

Br. učenika: 8

Voditelji: Andrija Juvančić i Alan Tomašković

U ovoj nekonvencionalnoj radionici baviti ćemo se čajem i njegovim kulturno povijesnim okvirom, te proučiti staro kinesko umijeće pripreme i ispijanja čaja. Radionica se dijeli na šest dijelova: 1. uvod u Zen - u kojem ćemo se upoznati s temeljnim načelima Zena (zazen) i istočnjačke tradicije;
 2. uvod u čaj - u kojemu se bavimo fiziološkim i psihološkim dobrobitima čaja;

 3. umijeće pripreme i serviranja čaja - u kojem ćemo naučiti pripremati čaj kao stari majstori;

 4. tehnike ispijanja čaja - u kojem ćemo naučiti pravilno držati šalicu i piti čaj;

 5. Haiku i čaj - nakon što smo ispili čaj svatko će reflektirati svoja iskustva u formi haiku;

 6. Inicijacija i podjela svjedodžbi - nakon uspješnog završetka te čaja, svatko će dobiti diplomu.

 

14. A nezz...

Br. učenika: 10-15

Voditelji: Matija Pogorilić, Petar Čorak i Domagoj Smiljanić

Ovo je idealna radionica za one koji žele raditi sve!! U ovoj raznolikoj radionici bit će gledanja filmova koji su obilježili 20. i 21. stoljeće, rađenja palačinaka, mini pizza i kokica, diskusija o filmovima i o nekim drugim temamam koje su danas aktualne. Ova radionica je savršen spoj smijeha, ozbiljnosti, dobrih vibracija i nadamo se dobrog društva.

 

 

15. IZRADA BOŽIĆNIH KOLAČA

Voditeljica: Nika Čorak i Filip Glavač

Broj učenika: 4

Mjesto održavanja: Visoka 4

Pečenje i izrada raznih vrsta božičnih kolača uz dobru atmosferu!

 

 

16. Vjeronaučni TON:

 

Kićenje Zagreba istinskim prijateljstvom

Broj učenika: do 5

 

U vrijeme Adventa pripremamo se za Blagdan Božića. Razmišljamo o istinskim vrijednostima života, svome odnosu prema Bogu, sebi i ljudima oko sebe.

Upravo ćemo ovom radionicom pokušati obuhvatiti sav čar i ljepotu međuljudskih odnosima pomažući najpotrebnijima,  a čut ćemo i susresti se s ljudima koji će nam posvjedočiti kako su nadvladali životne probleme i postali uspješni ljudi.

Trajanje radionice: srijeda, četvrtak, subota (točno vrijeme po dogovoru)

 

 

17. ArtOmat i druge priče iz umjetnosti

Voditelj: Iva Bidjin Laura

Doživite adventsku čaroliju kroz umjetnost!

Obići ćemo značajnije izložbe u gradu te sudjelovati na sajmu nekonvencionalnih umjetničkih predmeta ArtOmat. Ondje ćemo se okušati u tehnici suminagashi, sudjelovati u radionici kaligrafije, izrađivati dekoracije tehnikom print transfera te se baviti reciklažom misli i osjećaja.

Napomena: Ulaznice za izložbe plaćaju se zasebno

 

18. POKLON GALERIJA „ CRNI VUK“

Broj učenika: 15

Voditeljice: Jasna Vučić i Zrinka Crnić

Ako još uvijek ne znate što darivati za nadolazeće blagdane, ovo je radionica za vas. Od raznih materijala koje sigurno imate u svom domu naučit ćete kako izraditi mnoštvo zanimljivih i originalnih ukrasa i poklončića za Božić.

 

19. Od inspiracije do kraja

Voditeljica: G. Bolf

Broj učenika: 8

Čeka li se na dolazak inspiracije ili se za inspiracijom traga? Radionica će pokazati na koji način nas okolina može inspirirati za stvaranje – prostori, predmeti, slučajni prolaznici, umjetnici, priroda, događaji. Radionica predviđa i susrete s nekim od naših umjetnika, posjet izdavačkoj kući, ali i samostalno stvaranje. Medij izražavanja prije svega će nam biti riječ – pisana ili izgovorena, a konačni proizvod – neizvjestan - možda neko umjetničko djelce, novinski članak ili tek skica za nešto veće.

 

20. VESELJE TI NAVJEŠĆUJEM…..

voditelji: prof. Bronzović i prof. Maleš

učenika: 10

Došašće je vrijeme radosti, iščekivanja, zajedništva, svjetlosti, topline i nade.

Vođeni time, osmislit ćemo i proživjeti pet intenzivnih adventskih dana.

Radovat ćemo se dakle, biti zajedno, nadati se, biti i širiti svjetlo i učiniti neko malo dobro.

Ako ste spremni i voljni, dođiteJ

VAŽNA NAPOMENA: Program radionice povremeno će se odvijati rano ujutro, kasno navečer ili cjelodnevno. Stoga oni koji se jave moraju na to biti spremniJ

 

21.  Kav-Kaz

Voditelji: Ivana Fišter & Vanja Grbešić

Učenika: 10

  Deset učenika s dvoje profesora uz aromu cimeta i kave na kultnim zagrebačkim mjestima družit će se uz razgovore nadahnute kazališnim predstavama (Vidra, Kerempuh), kratkim pričama i filmovima, o izboru kojih će odlučivati zajedničkim snagama.

22. Načini svoju religiju2

Voditelji: Tomislav Reškovac & Juraj K. Lovrić

Učenika: 5-7

Vjernik ste? Svaku nedjelju idete u Crkvu no nikad ne nalazite ispunjenje?! Imamo rješenje! Uz vodstvo svjetski poznatog filozofa-kuhara i jednog profesionalnog maglologa doći ćete do ispunjenja koje toliko tražite! Zajedno ćemo napraviti nove religije. Radit će se raskoli i vjerski ratovi ( prof. Reškovac ne podržava inkvizicije). Dođite i pridružite nam se u Nultoj godini nove Ere.

23. FOTOGRAFIJA

Voditelji: Senia Belamarić Divjak & Andreja Lui (vanjski suradnik Eni Hoyka)

Učenika:10

Učimo gledati detalje, odustajemo od selfieja, posvećujemo se osnovama profesionalnog fotografiranja i obradi fotografije u photoshopu. Cilj je napraviti prodajnu foto izložbu i prikupljeni novac donirati u dobrotvorne svrhe.

Poželjno je imati/nabaviti fotoaparate s objektivom.

 

Vijesti novinarske grupe TON-a 2013.
Popis radionica za jesenski TON 2013.
 1. SLASTIČARSKA RADIONICA

Voditeljica: Nika Čorak

Broj uč. 4

Izrada božićnih kolača i prodaja na prezentaciji. Radionica bi se odvijala u stanu i stoga je broj sudionika u radionici ograničen.

 

 1. ZDRAVI BOŽIĆNI KEKSIĆI

Voditelji: prof. Lui i prof. Jerkić

Broj učenika: do 12

Svaki dan jedna vrsta keksića! Peći ćemo kekse od pirovog brašna (koje se inače preporučuje osjetljivima na pšenicu jer ima manje glutena) i poigrati se aromatiziranjem keksića (mmm, cimet, vanilija, lavanda,...). Jedan dan ćemo se baviti različitim načinima rastapanja čokolade i napraviti čokoladni fondue (za prste polizati!), a naučit ćemo i kako se radi voćno punjenje za keksiće!

Tijekom TON-a povremeno ćemo se susretati s radionicom „Čajevi“ pa ćemo zajedno s njima organizirati i prezentaciju. Naše keksiće ćemo ponuditi roditeljima na prezentaciji, a njihove dobrovoljne priloge proslijediti u fond Eranosa.

Potrebe: školska kuhinja s pećnicom, sastojci za kekse

 1. MOJ PRVI FILM – promicanje Medijske kulture

Voditelj: prof. Ante Čaljkušić

Broj učenika: 10

Uvođenje učenika u filmsku umjetnost. Kratki osvrt na povijest filma, a zatim posvećenje pažnje na pristup filmu kao umjetnosti koja kao i svaka druga umjetnost treba poticati izgradnju i oplemenjivanje čovjeka.

Govor o scenariju, filmskim izražajnim sredstvima, glumi, montaži i režiji.

Na kraju programa pozvat će se učenike da sami snime kratki video film.

 1. IME RADIONICE: Nakit

BROJ UČENKA:  4

VODITELJ: Zdenka Marjanović

Opis radionice:

Trebaju mi voljne, strpljive i precizne ručice koje će stvarati što antički što suvremeni nakit. Cilj nam je stvoriti prototipe nakita koji će biti korišteni u nadolazećoj predstavi , ali i naučiti različite tehnike izrade nakita.

 1. ŠEGRT HLAPIĆ U PKG – u

Voditeljice: B. Pavičić, I. Majerski

Br. učenika: 15

Ovo će biti jedna mala manufaktura. Korištenjem neuobičajenih materijala za ovu svrhu, izrađivat ćemo „rimljanke“ – sandale popularne do danas. Cilj nam je izraditi ih za sve učenike naše škole, a za potrebe proljetnog TON – a, od vojničkih do senatorskih. Svaki sudionik radionice dobit će slobodu za vlastite kreacije, a najzanimljivije modele pokazat ćemo na prezentaciji kroz jednu „modnu reviju“.

Ako želite odmoriti mozak od svakodnevnih školskih obaveza i kroz rad rukama pokazati svoju kreativnost, ovo je radionica za vas.

 1. HEFESTOVA ORUŽARNICA

Voditelji: T. Maleš, M. Gjurašin

Br. učenika: 20

Cilj nam je tehnikom kaširanja izraditi oružje, oklope, kacige i razne druge dijelove kostima za proljetni TON. Pri tome ćemo se lijepo družiti i još ljepše zabavljati. Na prezentaciji ćemo pokazati izrađeno. Za radionicu se traži sklonost teškom i napornom radu, razvijeni estetski kriteriji i sklonost intenzivnoj socijalizaciji;)

 1. VIDEO RADIONICA, vod. Zvonimir Bošnjak

Tema: video dokumentiranje priprema školske predstave. Osnovni cilj je da učenici samostalno izrade vlastitu dokumentarnu videopriču počevši od ideje, scenarija, organizacije, snimanja pa preko montiranja i postprodukcije

Važno: uprizorenje predstave se očekuje na Proljetnom TON-u 2014. pa se očekuje da se na radionicu jave isključivo motivirani za video radionicu (naporan rad s kamerom, dugotrajno montiranje, pisanje prihvatljivog scenarija, puno tolerancije i strpljenja…) čiji će puni angažman trajati od aktualnog Zimskog do Proljetnog TON-a koliko traju pripreme za predstavu

Broj učenika: 4-6, svaki učenik mora imati vlastitu digitalnu kameru (foto-aparat)

Zahtjevi: kabinet s računalom za pregledavanje i montiranje snimaka (društveni kabinet).

 1. NOGOMETNI TURNIR

Voditelji i organizatori: Andrija Farkaš i Toni Gligić (skuplja novac),

Vrijeme i mjesto: svaki dan TON-a od ponedjeljka do četvrtka (kada se igraju finale i utakmica za 3. i 4. mjesto) od 12 do 16 sati na Velesajmu,

Učenici: iz svake generacije po 7 učenika, dakle ukupno 28,

Napomena: za sudjelovanje u turniru svaki učenik participira sa 100 (sto) kuna.

 1. RIMSKI MOZAIK

VODITELJ: prof. Vučić

BROJ UČENIKA: 10

Ako volite slagati puzzle, ovo je prava radionica za vas. Izrada mozaika tehnikama koje su koristili stari Rimljani odvest će nas u sasvim drugo vrijeme. Svatko će izabrati jedan rimski mozaik i pokušati ga rekonstruirati. Od izrade kamenčića za mozaik, preko skiciranja slike ili motiva, do slaganja kamenčića u željeni oblik zabavit ćemo se i naučiti nešto više o rimskoj kulturi. Na prezentaciji ćemo izložiti svoje radove, a oni najbolji će biti iskorišteni u predstavi koja je planirana za proljetni ton.

 1. ART-attack

Idejni začetnik i koordinator: Ante Ševo

Voditelj: Iva Bidjin Laura, prof.

Broj učenika: 7

Što sve (i tko) stoji iza jednog umjetničkog djela?

Kako danas postati i opstati kao umjetnik?

Kako od ideje do djela?

Gdje stanuje, kako se organizira i odakle financira umjetnost istražit ćemo obilazeći značajne zagrebačke kulturne institucije. Uz upoznavanje procesa „od ideje do izvedbe“ razgovarat ćemo o umjetnosti nekad i doživjeti umjetnost danas.

 1. KALIGRAFIJA I KAVA

Broj učenika: 10

Pišemo i putujemo. Mjesto dogovaramo dan ranije. Zadatci (zadaci) u tajnim omotnicama.

Šifra: „scenografija“.

Voditeljica: Anita Žalac

 1. KOSTIMOGRAFIJA

Broj učenika: 10

Voditeljica: Senada Hadžavdić

Proučavat ćemo kostime iz različitih povijesnih razdoblja (Egipat, Perzija, Palestina, Grčka...) i pokušati izraditi reprezentativne primjerke za proljetnu školsku predstavu . Učit ćemo vaditi krojeve, heftat, šlingat, šivat...

Traže se švelje koje su marljive, strpljive, pedantne, precizne.

 1. Science Fiction

Broj učenika: 10, zatvorena radionica
Voditelji:
prof. Vanda Leipold, prof. Matija Penezić
Istražit ćemo kamo nas mogu odvesti nanotehnologija, medicina i genetika u budućnosti koja i nije toliko daleka kao što se možda čini.

 1. IZRADA REPLIKE RIMSKOG MOZAIKA

Voditelj: prof. Posavec Božanski August

Broj učenika: max 8 malih učenika

Opis radionice: u pet dana pokušat ćemo izraditi repliku u prirodnoj veličini (nekoliko metara puta nekoliko metara) jednog od najljepših i najslavnijih pompejanskih mozaika s prikazom bitke kod Isa. Kako bi izrada u originalnim materijalima bila preskupa i iziskivala nekoliko mjeseci posla, repliku ćemo izraditi od papira u boji na kartonskoj podlozi. Ne tvrdim da ćemo uspjeti, ali ćemo pokušati. Posebne preferencije zahtijevane od potencijalnih kandidata zainteresiranih za dobro druženje: pedantnost, predanost zajedničkom radu, preciznost, odgovornost, osjećaj za detalj, osjećaj za boju, osjećaj kao takav, naklonost prema crtanju, strpljivost, zaljubljenost u povijest, zaljubljenost u umjetnost, može i zaljubljenost u bilo što, kreativnost, dobro raspoloženje i ostalo po potrebi…

 1. NOINA ARKA

Voditeljica: Petra Orešković, prof.

Broj učenika: 5-7

Pomognimo našim najboljim prijateljima. Noina arka, jedna od najstarijih udruga za zbrinjavanje kućnih ljubimaca muku muči kako bi spasila ta divna stvorenja. Uključite se u radionicu i oni će vam biti vječno zahvalni.

Sakupljat ćemo sve što im može pomoći da prežive hladne zimske dane u Dumovcu: deke, prostirke, hranu, igračke.... Izrađivat ćemo plakate i letke, te predmete koje ćemo prodavati zadnji dan TON-a. Sakupljeni novac donirat ćemo Noinoj arci.

 1. Ugodna Filmska radionica (voditelji: Ana Rusan i Filip Runjić)

Tema: Ova radionica je inspirirana zimskom radionicom prošloga TON-a koja je bila pod vodstvom prof. Reškovca. Jako nam se svidjela ideja te bismo ju voljeli ponoviti i ove godine. Radni dan bi započinjali kratkom prezentacijom (filma koji se taj dan gleda) prezentaciju bi držao jedan od sudionika radionice. Gledala bi se 2 filma dnevno. Filmovi bi bili različitih žanrova, a ono što bi im bilo zajedničko jest to da su kultni (npr. nebo nad berlinom, let iznad kukuvičjeg gnijezda.) cilj je da barem malo poradimo na općoj kulturi naših kolega i da se svi zajedno zabavimo.

Broj učenika: 8-10

Zahtjevi: razred ili kabinet koji ima projektor ili televizor.

 1. ODBOJKA

Voditelji i organizatori: Niki Jovanović, Petra Laura Orešković, Mia Monas

Vrijeme i mjesto: Od ponedjeljka do četvrtka na Velesajmu ili Mladosti

Učenici: 6 učenika iz svake generacije, dakle 24. Svaki učenik participira u novčanom iznosu od cca. 100 kuna.

Važno: Potrebna pratnja punoljetne osobe kao i njena potvrda o najmu dvorane.

 1. BAKINI ČAROBNI NAPITCI ZA PREŽIVLJAVANJE ZIME

Baka uvijek zna što ti može pomoći u borbi s bolestima, a s nama ćeš naučiti pripravljati vlastite čudotvorne napitke za zimske tegobe, zamamne aromatične medove i prirodne zaslađivaće koji ne debljaju i ne kvare zube. Pripravi vlastite vrećice za čaj, aromatične medove i prirodni zaslađivač od neobične biljke stevije te na kraju to sve zapakiraj u svoj komplet zdravlja za preživljavanje zime.

Voditelji: prof. Preglej, Ana i Domagoj

Broj učenika: 10 – 15

 1. OBNOVA MALOG KUĆNOG NAMJEŠTAJA

Ukoliko želite promijeniti izgled vašeg stolca, pisaćeg stola, police, okvira, ogledala i sl. pridružite se našoj grupi. Naučit ćete različite tehnike uljepšavanja namještaja i drugih ukrasnih predmeta ( shebby chic, decoupage i druge tehnike oslikavanja).

VODITELJICE: Zrinka Crnić i Eni Suric Faber

BROJ UČENIKA : 10

UČIONICA: veliki društveni kabinet

 1. Moglo je završiti drugačije…

Radionica za filmoljupce i kazalištoljupce…

Pokušat ćemo spojiti film i kazalište na principu angažiranog forum – teatra (učenici interveniraju u radnju filma). Kako će izgledati radni dan? Prvo ćemo pogledati neki film, zatim razgovarati o njemu, a nakon toga očekuje se malo kreativnosti – pisanje scenarija, režiranje, biranje glazbe za podlogu i igranje uloga – uprizorit ćemo scene koje su mogle biti u filmu, tzv. „izbačene scene“ , ili pak scene koje su mogle film skrenuti u drugom smjeru, dodavati nove likove i sl.

Izbor filmova, obavezno društveno angažiranih (što znači da ne dolaze u obzir Terminatori, Titanici, H. Potteri , Sumrak sage i sl.), definirat će se na temelju profinih prijedloga u dogovoru s članovima radionice.

Učenika: 10

Potrebe: tv i dvd player ili lcd projektor sa svim potrebnim pratećim stvarima

21. DRUGI, DRUGAČIJI

Voditelj: prof. Reškovac

Broj učenika/ca: do 20

Opis radionice:

Svaki dan ćemo pogledati po jedan igrani i dokumentarni film koji govore o "drugačijima". Pokušat ćemo, kroz razgovor nakon filmova, prepoznati i analizirati različite vrste "drugačijosti", naše doživljaje i razumijevanje drugačijih i naš odnos prema njima, uzimajući u obzir i da smo mi nekome "drugi i drugačiji".

22. NOVINARSKA - mala škola novinarstva

Voditeljica: Senia Belamarić Divjak (5-8 učenika)

Okušat ćemo se u različitim novinarskim vrstama obrađujući svakog dana po jednu temu iz predblagdanskog ugođaja u gradu. Napisat ćemo vijest, izvještaj, reportažu, intervju, komentar, popratit ćemo fotografijama, lektorirati i objaviti na webu. 

Popis radionica za proljetni TON 2012.

Proljetni Tjedan otvorene nastave ove će godine donijeti vrlo raznolike sadržaje kroz mnoštvo radionica. U prvom će planu ovog puta biti „proizvodi“ učeničke kreativnosti – a njima su od antičkih vremena inspiraciju i zaštitu pružale

MUZE

čijim ćemo se zagovorom ovog puta posebno koristiti.

Da bi naša kreativnost pokazala svoje najbolje lice radit ćemo u radionicama:

1.   LUTKARSKA PREDSTAVA

Nas je nadahnula Talija, zaštitnica komedije. Izradit ćemo lutke (muze) od najlona, žice, papira, najlon vrećica? Izradit ćemo iglu, iluminacijom stvoriti svjetlosnu kupolu, lutke pretvoriti u siluete, napisati kratke tematske dijaloge koje ćemo prikazati u dva plana - dijalozi u formatu kviza, u drugom planu nižu se siluete i likovi muza o kojim se priča…

Razigrana, vesela radionica i trebaju nam  učenici tekstopisci, izvođači, tehnička podrška…

2.   URANIA JE NAŠA MUZA

Kao muza astronomije, Urania baš i nije nešto naročito nadahnula stare Grke. Iz naše perspektive, većina je njihovih promatranja bila krivo protumačena. S druge strane, uspjeli su učvrstiti temelje današnjih prirodnih znanosti i tehničkih disciplina. Sve zanimljivo i zgodno za pokazati drugima proći ćemo u ovoj radionici. Pokazat ćemo to ostatku PKG-a u obliku predstave, svađe, sukoba Grka međusobno i Grka s PKG – ovcima.

 Ako ste spremni skinuti se i uroniti u kadu, onda je ovo radionica za vas; ako želite rukama napraviti nešto (zasad je ovo tajna) što i danas koristimo, ovo je radionica za vas; ako ste nespretni, ali vam mozak radi sto na sat, ovo je radionica za vas; ako želite glumiti i glumatati, ako želite samo šutjeti, ako volite pametnu svađu, ako volite graditi i lijepiti…ovo je radionica za vas.

 

3. SUVREMENE MUZE

Kako danas naći muzu? Većina umjetnika našeg vremena ima muze. U sklopu radionice pokušat ćemo pronaći te suvremene muze i proučiti kakav one imaju utjecaj na umjetnost i rad pojedinih autora te bi li određene stvari krenule drugačijim putem da ih nisu pronašli…

Sjetite se samo Kurta Cobaina i njegove Courtney Love ili Johna Lennona i Yoko Ono.

Bi li Nirvana ili Beatlesi bili to što jesu bez svojih muza?

 

4. NEBESKI ZBOR

Zajedno ćemo se „prisjetiti“ zadovoljstva zajedničkog pjevanja, s naglaskom na višeglasje i različite tehnike/stilove i  najuspješnije izvesti.

Planiramo suradnju s radionicama „Ljubavno lirsko pjesništvo“ i „iBand“.

5. ASTRONOMIJA/ASTROLOGIJA

Na ovoj ćemo se radionici baviti nebesima i kako ona utječu na nas. Posjet planetariju, izrada natalnih karata, horoskopa svih vrsta i modela planeta su samo neke od tema kojima ćemo se pozabaviti. Ali povrh svega, plan nam je zabaviti se!

6. LJUBAV  I DRUGE NEČISTE SILE

Radionica će pripremiti kratku predstavu čiju okosnicu čine ljubavne pjesme grčkih i rimskih pjesnika. Pojave i sadržaji bit će ukoričeni u prigodnu slikovnicu.

7. SCENOGRAFIJA I KOSTIMOGRAFIJA

Ova će radionica izraditi opremu potrebnu za nastupe raznih grupa, a dio će izrađenih predmeta biti prezentirani na izložbi

8. PLES MUZA

Plesna će radionica prirediti svoj dio za prezentaciju.

9. SKULPTURE

Grupa će izraditi žičane skulpture inspirirane simbolima Muza.

10. MAJSTORI SVIRAČI 

Voditelji: Vanja Grbešić i Orjen Riđanović

Broj učenika: poznat nakon audicije i dogovora

Majstori svirači pratit će ples muza i sve druge aktivnosti svojom svirkom.

 

 

11. U POTRAZI ZA KAMENOM MUDROSTI

Kroz pokuse učenici će naučiti pretvarati olovo u zlato, vodu u vino. Oslobađat će razne duhove iz boce, žariti i paliti a svašta će i eksplodirati.

12. DEDALOVI SLJEDBENICI GRADE MUZEJ

Ova će grupa na mjestu drvene srednjovjekovne utvrde u dvorištu škole izgraditi hram muza.

13. VIDIM I POKAZUJEM DRUGIMA

video radionica - svaki učenik mora imati vlastitu digitalnu kameru (foto-aparat).

Tema: školska priča u što manje kadrova. Osnovni cilj je da učenici samostalno snime vlastitu priču počevši od ideje, scenarija, organizacije, snimanja pa preko montiranja i postprodukcije.

14. LJUBAV KAO INSPIRACIJA U POPULARNOJ GLAZBI

 (najljepše ljubavne pjesme)

Otkriti, pronaći, preslušati i analizirati što veći broj bolno ljubavnih pjesama te izvršiti konačnu selekciju odabirom onih najboljih. Također ćemo analizirati tekstualnu i glazbenu stranu istih te na kraju izraditi mali priručnik na temu: Kako napisati bolno dobru ljubavnu pjesmu koja tjera suze na oči. Za prezentaciju ćemo snimiti veći broj glazbenih CDOVA koje ćemo prodavati zaljubljenima i onima koji se tako osjećaju.

15. PRIRODA KAO MUZA

Prijepodnevni dio radionice okrenut je boravku u prirodi (bliža okolica Zagreba – npr. Medvedgrad, Samobor, Karlovac, jezero Čiče ili već prema dogovoru) uz neke jezične igre te prikupljanje dojmova i informacija. Nakon toga slijedi povratak u školu i dio koji bi se mogao nazvati kreativno pisanje i koji bi trebao pomoći onima koji mrze pisanje i misle da ne znaju pisati. Pisanje može biti i zabavno pa ćemo se okušati u pisanju putopisa, sonetnih vijenaca, epigrama, ditiramba, tragedija ili već što nam padne na pamet… Najbolji radovi bit će nagrađeni!

 

16. MUZE U SLUŽBI KULTA LIČNOSTI

Istražit ćemo kako su neke poznate ličnosti, političari, vladari, negativci nadahnule razne umjetnike i koliko su im se podredili. Pronaći ćemo skulpture i pjesme pisane u njihovu čast i u tome naći inspiraciju da i sami pronađemo osobu koja nas sve može nadahnuti pa ćemo je počastiti radovima iz perspektive svake od 9 muza. Oslikat ćemo ga, opjevati, otplesati, odsvirati, izradit ćemo njegov natalni horoskop i napisati njegov curriculum vitae.

17. GLAVOM KROZ ZID

Postoji volja( rekla bih: žudnja) za izradom glazbene kutijice. ALI,  da se „ne lažemo“,  ne kutijice, već NJENOG MEHANIZMA ( a kutijicu kupimo ☺) . Zar ne bi bio pravi izazov otkriti koji metalni češljić će proizvesti glazbu odabranu po našem izboru!?! Kako „naštimati“ valjak da se okreće kako mi to želimo!?!          

Nema zavaravanja, ne znam što činim pa mi trebaju ljudi spremni na uspjeh kao i na neuspjeh!

18. KNJIŽICA MUZA

Mi ćemo pripremiti knjižicu u kojoj ćemo svima predstaviti muze kroz tekst i ilustracije.

19. LATINOAMERIČKI PLES

Učit ćemo plesove poput salse, tanga i drugih pod profesionalnim vodstvom.

 

Radionice za zimski TON 2011.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

BROJ UČENIKA: 6
VODITELJ: Reškovac

 

Pregledat ćemo more fotografija koje su snimljene u 15 godina postojanja škole, odabrati nekoliko desetaka, pripremiti ih za izložbu (dijelom u školi, dijelom u Tvornici) i fizički ih postaviti na prikladna mjesta.

ANTIČKI NAKIT

BROJ UČENIKA: 10

VODITELJICE: Crnković i Orešković

Sve su se žene barem jednom htjele osjećati kao Schliemannova Sofija... Nama će to i uspjeti. Svojim rukama i maštom pokušat ćemo napraviti antički nakit, ljepote kao da je netom iskopan iz Atrejeve riznice.

Potrebna nam je dobra volja, smisao za lijepo, mnogo mašte i vješte ručice.

NOVINARSKA RADIONICA

BROJ UČENIKA:  10

VODITELJICE: Belamarić i Hadžavdić

Izradit ćemo novine kojima ćemo popratiti obljetnicu PKG-a. Pronaći ćemo predstavnike svih generacija koje su dosad završile PKG i objavit ćemo intervjue ili članke o njima i njihovim sjećanjima na školske dane.

SLASTIČARNICA

BROJ UČENIKA: 8

VODITELJICA: Bolf

Izrada kolača za rođendan u Tvornici.  

Kolače ćemo spremati u školskoj kuhinji!

SCENOGRAFIJA

BROJ UČENIKA: 20

VODITELJICE: Mardešić, Crnić, Majerski

Naš je zadatak prostor Tvornice preoblikovati u skladu s našim potrebama. Pozivamo da se jave svi oni koji žele vezati, rezati, bušiti, stvrati nešto novo. Sve ideje za uređenje povodom 15. Godišnjice škole su dobrodošle…

FOTOGRAFSKA RADIONICA

BROJ UČENIKA: 5-6 (svaki učenik mora imati svoj fotoaparat)

VODITELJ: Bošnjak

Tema radionice je fotoreporterska i dokumentarna fotografija. Osnovni cilj je fotografski pratiti obljetnicu PKG-a na reporterski i dokumentarni način što znači uočavati, birati i snimati specifične  prizore za  pojedine radionice i aktivnosti TON-a. Važan dio ovog pristupa je u „skrivenosti“ fotografa koji promatra, ne intervenira i ne interpretira već nastoji izvana proniknuti u dinamiku rada i komunikacije grupe ljudi.

PRIRODA U ZAGREBU KROZ VRIJEME

BROJ UČENIKA:  10

VODITELJI: Preglej i gosti predavači

Šetat ćemo po gradu i promatrati različite ekosustave. Usporedit ćemo ih jednostavnim biološkim i kemijskim analizama i vidjeti što nam oni mogu reći o našoj svakodnevnici. Posebnu pažnju posvetit ćemo istraživanju što se s tim ekosustavima događalo u zadnjih 15 godina i kako je to utjecalo na naš život.

PKG! Ja te volim

BROJ UČENIKA: 13

VODITELJI: Mrđen, Kuljiš, Rusan, Žalac

Bavit ćemo se snimanjem filma o našoj školi. Potrebno je mnogo volje za glumu, a malo za montažu i snimanje. Ako ste željni odlaska u filmske vode, sigurno možete pronaći nešto za sebe u ovoj radionici. Snimit ćemo igrano-dokumentarni film. Radionica nosi ime filma koji će se snimati.  Nadamo se dobroj ’’ekipi’’.

DIZAJN MAJICA PKG-a

BROJ UČENIKA: 10-15

VODITELJICE: Čupić, Hasanefendić, Vargek

Pokušat ćemo osmisliti logo škole koji ćemo onda tiskati na majice i torbe. Usto ćemo ručno oslikavati dio majica i torbi. Organizirat ćemo i posjet tiskari gdje će učenice/ci imati priliku upoznati se s čitavim procesom tiskanja.

LED it be

BROJ UČENIKA: do 10 učenika
VODITELJ: Marjanović

U ovoj radionici ćemo pokušati napraviti neobično rasvjetno tijelo: u drvenu kutiju sa poklopcem od pleksiglasa ( na kojem je otisnut antički motiv po vašem ukusu) ćemo ugraditi elektronični sklop sa četiri LED diode koja će ovisno o položaju kutijice svijetliti ili ne i tako u punom sjaju naglasiti ljepotu odabranog  antičkog motiva. Da ne bi bilo zabune: elektronički sklop radimo sami!!! Jeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!
KERAMIČARSKA

BROJ UČENIKA: 10

VODITELJICE: Mia Orsag, akademska kiparica, Faber

Izrađivat ćemo od gline različite skulpture i ukrasne predmete koje ćemo sami osmisliti, oblikovati i ispeći u pravoj keramičarskoj peći.

KAŠIRAONA

BROJ UČENIKA: 20

VODITELJ: Gjurašin

Izrada različitih suvenira tehnikom kaširanja  koji će se prodavati na proslavi 15.  rođendana škole (minijaturni štitovi, kacige i sl.)

TRADICIONALNI NOGOMETNI TURNIR

BROJ UČENIKA:  6 učenika po generaciji (ukupno 24)

VODITELJICA: Pavičić

Tradicionalni nogometni turnir, ali ovaj puta  povodom 15. godišnjice gimnazije i sa ekipama bivših učenika. Bivši  protiv sadašnjih!  Mjesto održavanja – velesajam.

NEKAD I SAD

BROJ UČENIKA: 8

VODITELJICE: Lana Šešelj i Fišter

Pitate se kakva je situacija vladala školom u to davno kameno doba, tamo negdje krajem devedesetih? Zašto SVI konstantno govore o tome kako je u 'njihovo vrijeme' nešto bilo drugačije? Zašto se zgražamo na fotografiranje domaćih zadaća (a zgražamo se!)? Vrijeme je da saznate! Bavit ćemo se upoznavanjem tog pradavnog doba  bez mobitela, iPodova, iPadova, iSvega (kako li smo samo mogli živjeti tako?!) i usporediti s današnjim vremenom!

IZRADA PROGRAMA PREZENTACIJE

BROJ UČENIKA: 4

VODITELJICE: Lui, Verona

Za ovu radionicu tražimo 4 savjesna učenika rapoložena za izradu detaljnog programa priredbe, koji će se roditeljima i gostima dijeliti u Tvornici.
 

TAJNICE

BROJ TAJNICA:5

Traži se 5 savjesnih učenika koji će biti desna ruka prof. Malešu tijekom TON-a.

Popis radionica za TON
Popis radionica za proljetni TON 2010.

Unatoč svesrdnim nastojanjima prirodoslovnog kabineta da kao temu proljetnog TON-a progura teoriju evolucije, neke su se učeničke frakcije ipak izborile za mnogo manje misaonu i nadasve praktičnu temu "Uređenje škole". Evo što nas, zahvaljujući njima, čeka u narednih tjedan dana:

 

 1. DIZAJNERI INTERIJERA – ŠKOLSKA BLAGOVAONICA

Pretočite svoju ideju o idealnom prostoru u stvarnost!

Kako bi objed bio još ukusniji, a druženje ugodnije, osmislite idejni koncept koji bi najbolje odgovarao funkciji prostora školske blagovaonice. Ispunite školsku blagovaonicu kreativnim detaljima, osvježite je bojama i uredite u onom stilu koji vas najviše opušta kako biste svakodnevno, bar nakratko, mogli ugodno lješkariti daleko od školskih obveza.

Broj učenika: 10

Koordinatori: prof. Bidjin, prof. Faber, mama Biluš

 

 

 1. OGRADA

Uredit ćemo ogradu škole: oprati je, pripremiti za bojanje i na kraju obojiti beton i metalni dio ograde. Trebate pripremiti odjeću za rad (nešto staro što poslije možete baciti) i puno dobre volje.

Broj učenika: 40

Koordinatori: Crnić, Čupić, Majerski

 

 

 1. GRADNJA SJENICE I KLUPE POD ZIDOM

Da bismo imali lijepo mjesto pod suncem (a da je u hladu) izgradit ćemo malu sjenicu u dvorištu. Rezati, piliti, zakivati, lijepiti – eto prave prigode za znalce.

Broj učenika: 10

Koordinator: Reškovac

 

 

 1. UREĐENJE ZELENILA OKO SJENICE

Da sjenica ne bude tužna u zapuštenom kvartu – tu je grupa koja će ga urediti zelenilom!

Broj učenika: 5

Koordinatorica: Vučić

 

 

 1. FARBANJE FASADE (DO 1. KATA)

Fasada je lice škole. Želimo face-lifting (sa 72,34% manje bora)!

Broj učenika: 20

Koordinator: Božanski August (s dugogodišnjim iskustvom etruščanskog graditeljstva)

Ne samo da ćemo fasadu oprati i pofarbati je u lijepu boju u skladu s novoobojenom ogradom i zidom u dvorištu, već ćemo srediti i one grozne i napola razbijene pločice duž bočnih zidova škole. To ćemo lijepo zaravnati i jedan dio betonirati, a drugi dio, onaj na budućem glavnom ulazu u školu, iznova popločiti. Traže se marljivi i vrijedni radnici. Iskustvo u betoniranju i etruščanskom graditeljstvu poželjno, ali nije uvjet. Alkoholičari i avanturisti isključeni.

 

 

 1. ZELENILO (ISPOD STEPENICA)

Kud će suza neg na oko! Kud će Senada nego u cvijeće!

Broj učenika: 5 (nježnih)

Koordinatorice: Neva Nevičica i prof. Hadžavdić

 

 

 1. UREĐENJE MALIH STAKLENIKA

Staklenici su doista vaš svijet – a on baš ne izgleda lijepo. Popravljamo sve živo (po kućama)!

Broj učenika: 20

Koordinatorica: Bolf

 

 1. UREĐENJE JEZIČNIH KABINETA

Za bolju ocjenu iz njemačkog/francuskog isplati se malo i raditi. A možda vam bude ljepše u lijepom ambijentu!

Broj učenika: 6

Koordinatorice: Verona i Fišter

 

 

 1. VJEŠALICE I POLICE

Dom za vješanje po izboru. Vješajte kaputa a ne sebe!

Broj učenika: 8

Koordinator: Bošnjak

 

 

 1. IZRADA JASTUKA ZA POD GUZU

Mnogima je stražnji dio tijela važniji od glave, pa ga treba adekvatno i štititi. Zato – jastuke pod guzu! Šivajmo i uživajmo.

Broj učenika: 8

Koordinatorica: Žalac

 

 

 1. FARBANJE ŠTOKOVA I VRATA

Za one koji vole farbati (roditelje, profesore, najbolje prijatelje/prijateljice) prilika da nauče kako se to stručno i temeljito radi. Ubijamo se od posla.

Broj učenika: 20

Koordinatorice: Marjanović, Lui, Maleš, Bronzović

 

 

 1. RIKIJEVA KUĆNA RADIONICA SLIKA

Traže se dvije nježne djevojčice za pomoćnice (i modele). Diskrecija zajamčena.

Koordinator: Riki (glavom i bez brade)

 

 

 1. MALA KUĆA FILMSKE STRAVE

Nek se vidi nek se zna, mi smo djeca pametna! A da smo takvi neka svjedoči filmski zapis koji će pokazati kako je bilo prije (crno bijelo – u boji), a kako je poslije (bez tona)

Broj: 2

Koordinatori: Metro-Goldwin-Hribar-Begić

 

 

 1. GLUMATALA

Nemamo pojma, ali smo spremni učiti (na kraju balade).

Broj (m)učenica: 8

Koordinatori: Filip & Timon

 

IZABERITE TRI RADIONICE (PO VLASTITIM PRIORITETIMA), ANKETA ĆE SE PROVESTI sutra

POD MENTORSKIM MINUTAMA (I NI MINUTU KASNIJE)

Popis radionica za zimski TON 2009

Dragi naši, evo konačno popisa radionica za nadolazeći i dugo očekivani Tjedan otvorene nastave! Proučite ga pomno, razmislite dobro i birajte pažljivo. Nek vam je sa srećom!

1. Radionica MALA ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA
 
Vrsta radionice: istraživačko – interaktivna
Mjesto održavanja: Centar za ljudska prava
Broj učenika: 10-15
Voditelj/koordinator: Iva Bidjin
 
Učenici će se upoznati s djelatnošću Centra za ljudska prava te će putem predavanja, video prezentacija i interaktivnih radionica istraživati zakonodavstvo na području ljudskih prava. U okvirima radionica učenici će sudjelovati u vježbama i diskusijama vezanima uz odabrane teme na području zaštite ljudskih prava.
MOLBA ZA RODITELJE! Neka nam se jave roditelji koji bi nam pomogli u organizaciji posjeta i/ili radionice u HHO-u
 
2. Radionica „OSNOVE FOTOGRAFIJE“
Voditelj: HOYKA
Koordinator: Zvonimir Bošnjak
Broj učenika: 6-8
 
Svrha radionice: Učenici će na temelju prezentacija i vlastitog rada naučiti osnove kompozicije i dobiti pregled glavnih izražajnih sredstava u fotografiji.
 
Tehnički i ostali preduvjeti: Svaki učenik MORA imati digitalni fotoaparat, po mogućnosti DSLR, a ako ne može i kompaktni-obični. Očekujemo visokomotivirane učenike koje fotografija doista zanima i koji su spremni na individualni rad.
 
3. Radionica „MALONOGOMETNI TURNIR“
Voditeljica/koordinatorica: Branka Pavičić
Broj učenika: 24 momaka
 
Pekageovski prijelazni pehar čeka!!! Tko će ga ove godine osvojiti ovisi o motoričkim sposobnostima učenika, po šest učenika iz svake generacije, dakle 4 ekipe!!!
GOOD LUCK!!!
 
4. Radionica KUHINJA JANG-KUNG-PAO
Voditelj: Tomislav Reškovac
Broj učenika:6
 
5. Radionica KUHINJA JING- PAO-KUNG
Voditeljica: Senada Hadžavdić
Broj učenica:6
 
6. Radionica LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC
Voditeljica: Petra Radić
Koordinatorica: Andrea Lui
Broj učenika: 5
 
Ljudima je još od davnija zana ona dobra stara „Ljubav ide kroz želudac“. No danas su nerijetko mlade dame neuke u spravljanju kulinarskih delicija. U želji da te iste ipak ne ostanu bez svojih boljih polovica, želimo kao glavni cilj ove radionice naučiti mlade umove umijeću spravljanja onih najslađih slastica- božićnih kolača. Koliko ćemo uspjeti u tome, vidjet ćete na prezentaciji TON-a J
 
7. Radionica „KAD SE MALE RUKE SLOŽE“
Voditeljice: Zrinka Crnić, Davida Bronzović, Tonći Maleš, Irena Majerski i Ira Mardešić
Broj učenika: neograničeno

Izrađivat ćemo sve potrebno i nepotrebno za podizanje Božićnog raspoloženja: bor, kuglice za bor, Božićne čestitke, svijeće, ukrase od tjestenine, ukrase od tijesta… Svoje uratke ćemo prodati roditeljima i prijateljima, a novac donirati nezbrinutoj djeci.
Osim toga dat ćemo novi sjaj prizemlju (kod budućeg glavnog ulaza): obojat ćemo i oslikati zidove, oprati prozore i podove, osvježiti drvenariju.
Potrebe:
-             paus papir – 100 kom A4 ili 10 kom A1
-             tempere: crvena (20 kom), žuta (20 kom), plava (20 kom), bijela (50 kom), crna   ( 5 kom)
-             tuš u boji, pera za tuš različitih debljina
-             razbijeno staklo šoferšajbe
-             kolaž – 30 setova
-             špaga – različitih debljina (20 klupka)
-             sprejevi – zlatni, srebrni, crveni ( sve 4 kom)
-             drvofix – 1 kg
-             škare – 10 kom
-             baloni mali – 100 kom
-             gel za svijeće
-             fitilji za svijeće
-             šljokice, kamenčići, školjkice…(koliko god možete)
-             tjestenina: mašnice, zvjezdice, ravna s rupom (valjda se zovu penne) (po 1)
-             drvene kuglice s rupicom
-             5 pištolja za vruće ljepilo
-             patrone za pištolj za vruće ljepilo ( 5 paketa)
-             kistovi (60 kom) različitih debljina
-             5 kg mekog brašna
-             5 kg soli
-             ljepilo za tapete
-             1 l ulja
-             5 lakova za kosu
-             prozirni lak (za završni premaz)
-             ugljeni štapići
-             zlatni, srebrni i crveni deblji konac ( za vješanje kuglica)
-             klamarice – 5 kom
-             super ljepilo – 20 kom
-             tanka, lako savitljiva žica
-             flomasteri za staklo ( razne boje)
-             boja za beton – crna (3l), crvena, bež, smeđa (1l)
-             disperzivna boja za zidove – tonirana (još tražimo pravu nijansu)
-             brusovi, četke, valjci, kistovi
 
8. Radionica FORUM TEATAR
Voditelj: Goran Borojević
Broj učenika: 10 – 15max
Metoda Forum teatra uspješno se primjenjuje u više od 100 zemalja svijeta za suočavanje s problemima ljudskih prava, politike, međuljudskih odnosa...
Kroz 3 dana radionice, uz zabavu i improvizaciju, smislit ćemo 2-3 kratke scene koje prikazuju određeni problem, npr. nasilje u školi, problemi u vezi, ambiciozni roditelji, nepravedni profesori itd. Pripremljenu scenu prikazat ćemo najmanje dva puta – na zadnji dan TON-a glumit ćemo za druge učenike, a sljedeće polugodište pripremit ćemo izvedbu za roditelje. U oba slučaja gledatelji će nam svojim prijedlozima ili glumom pomoći da zajednički dođemo do rješenja postavljenog problema. Na taj ćemo način izvježbati nove načine pristupa naizgled nerješivim pitanjima koje nas muče.
Na radionicu su dobrodošli svi, a preporuča se onima koji imaju glumačke afinitete, vole improvizirati i sve koji kroz igru i glumu žele naučiti ili izvježbati rješavanje i suočavanje s aktualnim problemima u školi, u obitelji, društvu ili u vezi.
 
9. Radionica ZVONČIĆI, ZVONČIĆI!
Voditeljice: Senia Belamarić Divjak i Mirna Rustemović
Broj učenika: 10 – 12
 
Osmislit ćemo doček Djeda Mraza koji svake godine posjećuje našu školu i daruje male kikače, djecu velikih pekageovaca. Traže se učenici koji žele biti Djedovi pomoćnici, patuljci i patuljčice, netko tko bi znao lijepo malenima ispričati ili pročitati priču, uključiti i malene u doček, glumiti, pjevati ili svirati, okititi prostor i sve pripremiti za čarobni Djedov dolazak.
 
Potreba: zeleni filc ili krep papir i crvene trake ili mašne za izradu kostima za djedove pomoćnike, 10-12 crvenih kapica, praporci, ukrasi, bor, ukrasni papiri i mašne, puno božićnog čaja i slatkiša s pripadajućim tanjurima, čašama i salvetama, tv, dvd, cd.
 
10. Radionica "Home made" kozmetika
Voditeljica: Lidija Preglej
Broj učenika: 10-15
 
Kemijat ćemo razne kreme, maske i balzame za lice, kosu i tijelo iz potpuno prirodnih materijala! Saznat ćete recepte prema kojima uz malo tajnih vještina i sirovina iz voćarne možete kreirati i napraviti svoj "labello". Osim što ćete se dobro zabavljati, bit ćete i ostati lijepi i njegovani!
 
11. Radionica VIVA SEXICO
Voditeljica: Gordana Bolf
Broj učenika: cca 5 muških, 5 ženskih
 
Dramska radionica koja će pripremati predstavu pod umjetničkim vodstvom Hane Bez Mana, Timona Popovića i prof. Bolf. Predstava će se sastojati od par zgodnih skečeva na temu seksualnosti i ljepote u današnjem svijetu, sve sa dozom Hane i ironičnim odmakom. Ako mislite da ste sljedeći Robert Pattison ili Jessica Simpson, ovo je radionica za vas! Tražimo 5 muškaraca i 5 djevojaka koje čeka stroga audicija za glumce. Ako ima još zainteresiranih za neke druge posliće u predstavi, dobrodošli ste! Uz strogu audiciju, naravno :) xoxo
 
12. DOBRO JE ČINITI DOBRO
Voditeljica:Anita Žalac
Broj učenika: 10
 
Opis: Učenici će se družiti i igrati s djecom školskog uzrasta u Caritasovom domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. Cilj je radionice senzibilizirati naše učenike za socijalne nejednakosti i probleme.
 
13. Radionica SAT
Voditeljica: Vanda Leipold
Broj učenika: 5

Sat:
1.         (simbol: h) mjerna jedinica za vrijeme.
2.         uređaj kojime mjerimo vrijeme.
Sat može biti digitalan, atomski, pa i biološki. Ili mehanički, pun zupčanika i opruga, arhaičan i pomalo mističan. Ukoliko vas zanima kako ta sprava zapravo radi, imate volje za piljenjem i dovoljno prstiju da vas gubitak jednog ili dva neće duboko potresti, pozivam vas da u nevjerojatno kratka tri dana zajedno sa mnom ne samo odgovorite na sva svoja pitanja (pa čak i ona koja niste znali da imate) već i izradite jedan mehanički sat.
Da, vlastoručno, sat sa kazaljkama koje pokazuju (relativno) točno vrijeme više od dva puta dnevno. Sat na navijanje sa utezima i klatnom. Sat sa zvoncem. Lavabl! 
Zvuči nemoguće?
Slažem se.
Ali, kako reče Del Boy: "He who dares, wins!"
Primam malo ljudi, ne više od petero, i to odreda precizne, radišne mazohiste!
 
14. TO JE MIT?
Voditeljica: Ivana Ida Radanović 2b
Broj sudionika: 5-6 jer vrijedi „Puno baba , kilavo dijete“
 
Cilj: proći kroz grčku mitologiju i smisliti kako bi mitovi izgledali u sadašnjosti
 
Tijek rada: Razmisliti što bi bogovi bli u sadašnjosti i kako bi sada riješili probleme s kojima su se tada suočavali. Zapisati prerađene mitove u obliku priča uz obaveznu veliku dozu humora. Po želji opremiti priče prikladnim slikama. Pokušati napraviti malu zbirku prerađenih mitova.
 
Potrebni materijal: knjige mitova, papir i olovka, računala, puno mašte...
 
Dodatne upute: samo za one koji vole mitove, maštanje, pisanje i vole se smijati!!!

Raspored zvona
1.sat 8:15 8:55
2.sat 9:00 9:40
3.sat 9:55 10:35
4.sat 10:40 11:20
5.sat 11:25 12:05
Pauza za dezinfekciju
1.sat 12:35 13:15
2.sat 13:20 14:00
3.sat 14:15 14:55
4.sat 15:00 15:40
5.sat 15:45 16:25
 
 > Nastava  > Tjedan otvorene nastave
CMS za škole logo
Privatna klasična gimnazija Zagreb / Harambašićeva 19, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju