preskoči na sadržaj

Privatna klasična gimnazija Zagreb

Putovanja, seminari, radionice...

Dani otvorenih vrata HAZU

Autor: Vanda Leipold, 15. 4. 2016. 11:47

Učenici prvih i trećih razreda u pratnji prof. Lidije Preglej su u srijedu (13.4.) u sklopu "Dana otvorenih vrata HAZU" prisustvovali predavanju prof. dr. sc. Maria Šlausa "Zašto stari Hrvati nisu oboljevali od raka?".
Učenici trećih razreda su u četvrtak sudjelovali u radionici koju je održao prof. dr. sc. Šlaus sa svojim kolegama. Na radionici su učenici naučili više o kostima i što nam one mogu reći, te se pritom i dobro zabavili.


 

[više]

Fašnik u PKG-u!

Autor: Vanda Leipold, 12. 2. 2016. 14:08

I ove godine su se razredi kolektivno maskirali i natjecali, a pobjedu je već tradicionalno odnio 4.b razred, ovaj put sa svojom izvedbom Orsatšara. Drugo i treće plasirani bili su drugaši i prvaši. 

[više]

PKG na ZFF-u

Autor: Vanda Leipold, 27. 11. 2015. 14:08

Zagreb film festival od 16. do 20. studenog, osim redovnog programa za „velike“, u popodnevnim je satima u kinu Tuškanac ponudio i program PLUS za srednjoškolce. Prikazani su filmovi za mlade koji su dosad postigli značajne rezultate na svjetskim festivalima. Na repertoaru se bili filmovi iz Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španjolske i Francuske, a svi su imali nešto zajedničko – priče o odrastanju i onome što odrastanje nosi. S velikim veseljem i interesom filmove je pod budnim okom profesorice Bolf odgledalo i stotinjak učenika naše škole.

[više]

Roditeljski sastanci

Autor: Vanda Leipold, 26. 11. 2015. 18:21

Roditeljski sastanak za roditelje prvih razreda održat će se u petak, 4. 12. u 17:30, na drugom katu u velikom staklenjaku.

Roditeljski sastanak za 3. b razred održat će se u srijedu, 2. 12., u 17 sati.

[više]

Interliber

Autor: Vanda Leipold, 12. 11. 2015. 05:38

Prvaši su jučer s prof Bolf i prof Leipold obišli Interliber, a neki su se odande vratili bogatiji za knjigu, dvije, tri, četiri... :)

 

 

 

 

 

[više]

"Preko rijeka"

Autor: Gordana Bolf, 9. 10. 2015. 13:48

Sredinom rujna četvero drugaša – Dante Accardo, Danilo Dobrić, Laura Anić Kaliger i Ema Ruter, zajedno s prof. Gordanom Bolf, sudjelovalo je u Stolcu na završnom susretu pod nazivom „Preko rijeka“ u kojem su sudjelovali proteklih nekoliko mjeseci.

Riječ je o međunarodnom projektu LINE - Literatura za interkulturalnu edukaciju, a čiji je nositelj Fondacija Mak Dizdar, s partnerima - Centrom za kreativno pisanje (Zagreb) i Užičkom književnom republikom (Beograd). Vrijednost projekta prepoznao je i financijski podržao UNICEF, a cilj projekta je razvoj regionalne omladinske interkulturalne suradnje kroz medij literature. U njemu su uz naše pekageovce sudjelovali srednjoškolci iz još pet gradova - Rijeke, Sarajeva, Stolca, Beograda i Užica.

Završnom susretu prethodio je rad u književnom klubu u svakoj školi. Svaki klub bavio se jednim suvremenim autorom i na naše veliko zadovoljstvo imali smo priliku upoznati mladog autora Nebojšu Lujanovića i njegov roman „Godina svinje“ te ga predstaviti ostalim sudionicima u Stolcu. Četiri dana druženja i dobre energije s vršnjacima iz regije svima će ostati u nezaboravnom sjećanju.

[više]

XXI. Pharos

Autor: Vanda Leipold, 7. 10. 2015. 08:53

XXI. seminar Pharos održan je od 25. srpnja do 1. kolovoza tarom Gradu na Hvaru. Uz sudionike iz raznih škola u Hrvatskoj i BiH suudjelovali su i naši Klara Naka, Dominik Šerbinek, Dominik Stipić, Toni Gligić i Luka Vrdoljak, te profesori Davida Bronzović Švenda, Vanja Grbršić i Tonći Maleš. Ove su godine polaznici razmišljali o ljubavi. Stoga su na lektoratima prevodili najljepše ljubavne tekstove antičkih autora, na prevodilačkoj radionici izrađivali književne prijevode tih tekstova, a na likovnoj, koju je vodila naša draga Frana Grbić izrađivali rekvizite za završnu priredbu. Ona je održana na ribnjaku Hektorovićevog Tvrdalja i bila je prelijepa kruna seminaru koji je obilovao radošću učenja, igre i druženja.

[više]

IX. seminar Varvaria

Autor: Vanda Leipold, 1. 10. 2015. 20:23

Sredinom rujna u Skradinu je održan deveti seminar za mlade "Varvaria - kroz tisućljeća sredozemne kulture u Hrvatskoj" s temom "Tkanine, tkanje i vezenje u antici". Na seminaru su našu školu predstavljale učenice 2.B razreda, Korina Puškarić i Franka Dučić, u pratnji prof. Mokrovića. Osim sudjelovanja na latinskim i grčkim lektoratima, djevojke su prisustvovale i predavanjima prof. dr. Brune Kuntić-Makvić, sudjelovale na likovnoj radionici prof. Tatjane Kovačić te su uz stručno vodstvo obišle arheološki lokalitet Bribirsku Glavicu, staru jezgru grada Šibenika te Nacionalni park Krka. Predstavnice naše škole posebno su se istakle u likovnom umijeću - osvojile su nagradu za najbolji likovni uradak.

[više]

XVII. ljetna škola SEMEP-a

Autor: Vanda Leipold, 7. 9. 2015. 13:00

Naša je škola i ove godine početkom srpnja sudjelovala na ljetnoj školi SEMEP-a u Komiži na Visu. Učenici Mirna Ilijanić i Toni Gligić u pratnji prof. Mokrovića sudjelovali su u radionicama s područja biologije, ekologije i zaštite mora. Također, prisustvovali su predavanjima o održivom gospodarenju otpadom te izlaganju o podmorju Crvenoga mora, a bili su i na predstavljanju knjige „Istarska ronilačka priča“ autora Nevena Iveše. Tijekom jednodnevnog izleta učenici su posjetili otok Biševo gdje su razgledali Modru špilju, a nakon toga uživali u kupanju i sunčanju.

[više]

PKG i ove godine na festivalu znanosti

Autor: Vanda Leipold, 21. 4. 2015. 09:38

Učenici PKG-a: Filip, Filip, Tesa, Ana, Janko, Fran, Pavao, Jura, Marko, Matko i prof Leipold sa svojom su radionocom sudujelovali u Festivalu znanosti. Tema festivala bila je Sunce, a naša radionica je omogućila posjetiteljima da se poigraju zrcalima, lećama i slikama koje u njima nastaju.

Pogled na prvi dan Festivala možete baciti ovdje na isječku iz Dnevnika HRT-a, gdje se u zadnjih par sekundi pojavljuju i naši đaci:

http://www.hrt.hr/281105/magazin/poceo-13-festival-znanosti-tema-je-sunce

Nakon toga smo se uputili na Rudarsko-geološko-naftni fakultet gdje smo kao posjetitelji na radionici "Udomi kamenog ljubimca" tražili fosile iz Panonskog mora, razgledavali uzorke nafte i ruda i odlično se zabavili!

 

 

[više]

Kazalište u školi, škola u kazalištu

Autor: Administrator , 20. 2. 2015. 17:07

Početkom veljače jake snage zagrebačkog HNK-a došle su u posjet PKG-u. Redatelj Krležine drame Vučjak, Ivica Buljan, i glavni glumci predstave, Alma Prica, Nina Violić i Silvijo Vovk, podružili su se s učenicima trećih i četvrtih razreda.

Namjera im je bila približiti i kazalište i Krležu mladima. U ugodnom jednosatnom razgovoru učenici su mogli saznati kako se rađa predstava i kako glumci grade svoje uloge. Druženje je okončano pozivom na predstavu i razgovor nakon odgledane drame.

Poziv je prihvaćen te su 18. veljače trećaši i maturanti krenuli put Vučjaka i junački izdržali četiri sata predstave. Bilo je sasvim novo iskustvo gledati predstavu s glumcima koje su prije upoznali i koji su ih pripremili za gledanje drame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[više]

Fašnik u PKG-u!

Autor: Vanda Leipold, 20. 2. 2015. 08:50

[više]

Grudanje

Autor: Administrator , 18. 2. 2015. 13:10

Tradicionalno grudanje PKG-ovaca u Maksimiru 9.02. preživjeli su svi sudionici!

 

 

 

 

 

[više]

Izlet u Skradin

Autor: Tonči Maleš, 20. 10. 2014. 15:03

Prošle su srijede, umjesto tradicionalnog seminara Varvaria, Institut Latina & Graeca i Hrvatsko društvo klasičnih filologa organizirali jednodnevni izlet u Skradin i Nacionalni park Krka. Sudjelovali su učenici Klasične gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije, osnovnih škola SS Kranjčevića, JJ Strossmayera i Izidora Kršnjavog te, naravno, naši učenici u pratnji profesorice Bronzović i profesora Maleša i Šešelja.  Budući je tema tog mini seminara bila tkanje u antici, izletnici su najprije obišli tkaonicu u Nacionalnom parku Krka. Zatim su u Skradinu slušali prezentaciju nalaza iz arheološkog nalazišta Vaćani. Poslije toga su ih domaćini, učenici OŠ Skradin proveli gradom tumačeći im skradinske arhitektonske i povijesne znamenitosti. Poslastica na kraju lijepoga dana bila je izvedba naše predstave Sandala Sudbine koja je u izletnicima i malenim Skradinjanima našla najveseliju publiku dosad.

[više]

XX. Pharos

Autor: Vanda Leipold, 12. 10. 2014. 17:54

U organizaciji Intituta Latina & Graeca, u Starom Gradu na Hvaru održan je jubilarni dvadeseti 
 seminar Pharos – antička kultura hrvatskog Sredozemlja. Slavljenički seminar pohodili su učenici i profesori Gimnazije Dubrovnik, I. gimnazije Split, Franjevačke klasične gimnazije Visoko i triju zagrebačkih klasičnih gimnazija. Među njima su bili i naše Lina Jurić i Mirna Ilijanić te naši Luka  Vrdoljak, Stjepko Zebec, Toni Gligić i Jakov Emanuel Bogdanić. Pratili su ih profesorica Bronzović i profesori Mokrović i Maleš.
 
Tema seminara bila je „Tragom zvijezda“, a evocirala je velika mitološka putovanja. Tako su lektorati govorili o najvažnijim točkama putovanja, a predavanja o povracima velikih junaka kući (prof. dr Bruna Kuntić Makvić) i ulozi zvijezda u životu drevnih ljudi (prof. dr. Aleksandar Durman). Na kraju su polaznici u vrtu palače Bijankini završnom prezentacijom obradovali prijatelje i goste seminara.
 
Tom je prigodom voditelj seminara, naš profesor Maleš, u prigodi dvadesete obljetnice podijelio zahvalnice pojedincima i institucijama koje pomažu održavanje ovog najstarijeg klasičnog seminara. Posebna povelja i poklon uručene su njegovim osnivačicama: prof. dr Bruni Kuntić Makvić, prof. dr. Jasni Jeličić Radonić i prof. Ingi Šegvić Belamarić.
[više]

15. SEMEP na Visu

Autor: Janko Nežić, 6. 10. 2014. 12:48

Učenici Lucija Begić, Emanuela Adrović, Sara Stalman, Adnan Memić i Ivan Krcivoj u pratnji prof Senade Hadzavdic i ovo ljeto predstavili su našu skolu na 15. Ljetnoj skoli SEMEP-a koja se održala u Komiži na otoku Visu.


Tijekom ljetne škole predstavili su svoje školske projekte, posjetili Bisevo i Modru špilju te sudjelovali na brojnim radionicama i predavanjima.


Vratili su se prepuni dojmova, puno toga naučili i dobro se zabavili.

 

 

 

 

 

 

[više]

Festival svjetske književnosti

Autor: Karlo Lozić, 12. 9. 2014. 16:46

Zbilo se to u srijedu 10.9.2014. godine – točno 12 godina i 364 dana nakon terorističkog napada na Blizance u New Yorku. No naša priča nije nimalo tako tragična. Doduše padala je kiša i doduše bili smo u školi. Tako neodmoreni od ljeta, i već umorni od tek otpočete školske godine, uputili smo se na Festival svjetske književnosti koji se ovih dana održava u Kinu Europa na zagrebačkom Cvjetnom trgu. 

Tmurnu srijedu, kako će se ovaj dan nazivati od danas nadalje, popravio nam je pisac Renato Baretić koji je na FSK-u u razgovoru s nekolicinom školaraca iz drugih gimnazija tumačio svoj roman Osmi povjerenik. Ni učenici Privatne klasične gimnazije nisu kaskali za ostalim školama po pitanju interesa, a po pitanju aktivne konverzacije, PKG je i prednjačio (naš Andrija Juvančić). Nakon nešto manje od sata ugodnog kolektivnog slušanja Renatovog predavanja, neki učenici su dobili priliku da i individualno upoznaju i popričaju s piscem. Time je Tmurna srijeda okončana, učenici su raspušteni, a dan je momentalno postao mnogo ljepši.

 

[više]

"Sandala sudbine" u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj

Autor: Janko Nežić, 5. 6. 2014. 09:31

Predstava "Sandala sudbine", koja je s velikim uspjehom prikazana na prezentaciji Tjedna otvorene nastave, prikazana je u srijedu, 4. lipnja malim pacijentima Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, kako bi im, koliko je to moguće, uljepšala boravak i učinila ga veselijim.

 

 

[više]

Sandala sudbine - nova predstava Privatne klasične gimnazije

Autor: Vanda Leipold, 7. 5. 2014. 14:35

Tjedan otvorene nastave rezultira ove godine predstavom Sandala sudbine koju ćemo prikazati roditeljima i prijateljima škole u petak, 9. svibnja u dvije izvedbe i to u 18.00 sati i u 20.00 sati.
 
Generalna će proba – otvorena za javnost – biti izvedena u četvrtak u 18 sati.
 
Vidimo se!
[više]

PKG na festivalu znanosti - Val

Autor: Vanda Leipold, 30. 4. 2014. 13:34

PKG znanstvenici Vana Petrić, Dina Hrastović, Juraj Krešo-Lovrić, Jakov Tiefenbach, Adnan Memić, Gregor Dragičević, Jakov Novaković, Janko Vončina su s prof. Preglej vodili radionicu: Val zadovoljstva konzumacijom brze hrane. 
 
Kemijskim eksperimentima dokazali smo sastojke brze hrane te prikazali fiziološke mehanizme kojima oni izazivaju zadovoljstvo u mozgu.
 
Na festivalu smo imali priliku pogledati i sjajno predavanje naše bivše učenice, Petre Gospodnetić, o bojama!
 
[više]

Ilirski pokret

Autor: Karlo Lozić, 10. 4. 2014. 12:05

Povodom učenja o ilirskom pokretu i upoznavanja s kazališnim životom Zagreba 19. st. , prošloga tjedna učenici 3.b razreda, predvođeni profesoricom Bolf, okupili su se pred zagrebačkim HNK-om. Tamo su odigrali uloge zainteresiranih srednjoškolaca i razgledavali lože, balkone, garderobe, Franc Jozefov wc, krojačnicu, postolarsku radioncu, svakojake tajanstvene prolaze i - balerine.

Nakon HNK uputili se prema Gornjem gradu i na putu do sljedećeg cilja – Hrvatskog instituta za povijest i Ilirske dvorane u Narodnom domu – bacili oko na apoteku Danteovog praunuka, svetog Jurja, Doru Krupićevu, Nelsonov lanac i svaku spomen-ploču na koju su naišli na putu.

Nakon kratkog predavanja u Zlatnoj dvorani i razgledavanja slika naših velikih slikara 19. st. , u Ilirskoj dvorani pokušali su se prebaciti u vrijeme balova koje su održavali naši stari ilirci. Šetnja Gornjim gradom okrunjena je predahom u jednoj od najstarijih zagrebačkih kavana – Palainovki na Ilirskom trgu. 

Okrijepljeni uputili su se pješice do posljednje destinacije ovog izleta – Mirogoja. Gledao ih je iz daljine sa susjednog brda – sunce i uzbrdica pridonijeli su tome da su gore stigli već umorni i iscrpljeni, ali su uredno još malo odslušali o Ljudevitu Gaju, Hermanu Bolleu, prvom mirogojskom pokojniku, razgledali arkade, velike i male, kipove, biste i obišli grobove Preradovića, Krleže i Ujevića.

Za ostale velikane više nije bilo dovoljno vremena - trebalo je još popodne u školi odraditi klasični ostatak radnoga dana.

Karlo Lozić

[više]

Posjet biološkom odsjeku PMF-a

Autor: Vanda Leipold, 6. 4. 2014. 07:49

Skupina učenika drugih razreda posjetila je biološki odsjek PMF-a. Njihov kratak izvještaj o tom posjetu koji je uključivao sve od mikroskopiranja, preko akvarija, algi i školjkaša do gospodarskih potencijala na tržištu EU možete pročitati pod [više].

[više]

40. obljetnica HDKF-a

Autor: Vanda Leipold, 26. 3. 2014. 17:33

Učenici naše škole, u pratnji prof. Bronzović, Maleš, Mokrović i Vučić, sudjelovali su u obilježavanju 40 godina Hrvatskog društva klasičnih filologa koje se održalo u Splitu, od 21.-23. ožujka. Svečanosti otvaranja nazočila je i izaslanica Predsjednika RH, gđa. Zrinka Vrabec Mojzeš, kojoj su naši učenici uručili repliku Ahilejevog štita. Na Festivalu su sudjelovala djeca iz čitave Hrvatske, a predstavili su se različitim predstavama, igrokazima i recitacijama.
 
Naši su učenici izveli predstavu Sandala sudbine te izazvali oduševljenje i ovacije okupljenih.
 
Kostimi i ratna oprema su, kao i uvijek, rukotvorine vrijednih PKG-ovaca: što učenika, što nastavnika. :)
[više]

Fašnik 2014

Autor: Vanda Leipold, 4. 3. 2014. 10:12

Ukratko, u slikama:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

[više]

Venecija

Autor: Krešimir Đurđević, 22. 2. 2014. 08:05

Pod stručnim vodstvom i budnim okom prof. Bolf, petnaestak trećaša i dvije maturantice, u subotu 17. 2. dobrovoljno su otišli u Veneciju na otvorenje ovogodišnjeg karnevala. Svi sudionici ovog jednodnevnog izleta potvrdili su da uživo Venecija izgleda višestruko bolje nego na slikama.

Razgledali smo, jeli, šetali, kupovali suvenire, o čemu mogu posvjedočiti priložene fotografije. Unatoč karnevalu, gužvu kakvu Venecija inače poznaje, zbog nedokučivih razloga nismo doživjeli. Zapravo se to pokazalo kao velika prednost jer se gradom moglo normalno i bezbrižno kretati, pa čak i uživati u intimnim performansima neobičnih uličnih svirača i mirnoj šetnji umjetničkim kvartom.

Karnevalsku povorku nismo uspjeli pronaći, a sumnjamo da je uopće i bilo, premda je bila najavljena. Srećom beskrajan je bio izbor maski po trgovinama pa je gotovo svaki turist kupio neku i maskirao se te se duh karnevala ipak mogao osjetiti. Vjerujem da će se mnogi od nas, pruži li nam se prilika, jednoga dana vratiti u grad mostova i kanala.

[više]

Izlet u Austriju

Autor: Janko Nežić, 19. 12. 2013. 09:31

Vesela družina prvih i drugih razreda uživala je u trodnevnom putovanju Austrijom. Zabava i šoping bili su osigurani u svakom trenutku. Vidjeli su rudnik soli i keltski muzej u Halleinu, Božićni sajam u Hellbrunnu, Salzburg izduž i porijeko, St. Wolfgang i Bad Ischl. Slučajno su ih pratile  Iva Čupić, Ivana Fišter i Anita Žalac.

ŽaciMaci

[više]

Trećaši u Beču

Autor: Filip Glavač, 18. 12. 2013. 20:53

Prošli su vikend učenici trećih razreda proveli na adventu u Beču!

U ovu se avanturu u koštac uhvatio nježniji dio mentora - profesorice Bolf, Belamarić I Hadžavdić. Proveli smo dva prelijepa dana uživajući u božićnom duhu koji vlada ovim gradom glazbe, zelenila, umjetnosti, kulture i predivne carske arhitekture. Obilaskom grada posjetili smo kraljevske rezidencije Belvedere i Schönbrunn te obišli većinu znamenitosti – Bečku kuću opere, Nacionalno kazalište, Austrijski sabor, Bečki Rathaus, Hundertwasserove građevine te brojne muzeje i spomenike.

Uživali smo u tradicionalnim austrijskim jelima i delicijama, šetajući se okićenim ulicama čiji izlozi i božićni sajmovi nude ponešto za svačiji ukus. Neki su posjetili i izložbu “Andy Warhol & Basquiat” gdje su se mogla vidjeti pojedina i zajednička djela ovih umjetnika pop-arta. Ponovili smo znanje o Bečkoj školi, trudili smo se koristiti njemački jezik, uz pomoć ruku i nogu. Nakon svih izazova koje smo više-manje uspješno riješili, zaključili smo ovo polugodište sa šlagom na torti - prelijepim vikendom u Beču!

[više]

Pharos 2013

Autor: Vanda Leipold, 1. 9. 2013. 08:50

U Starom Gradu na Hvaru je od 27. srpnja do 3. kolovoza održan XIX. seminar Pharos - antička kultura hrvatskog Sredozemlja. Među dvadeset sudionika iz Zagreba, Splita i Visokog (BiH) našli su se i naše Lina Jurić i Dina Hrastović te naši Filip Jernej, Matko Martinić, Jakov Tiefenbach, Filip Runjić i Jakov Emanuel Bogdanić. Tema ovogodišnjeg seminara bila je Darovi mora i polja, a sudionici su je obrađivali kroz mnoštvo lektorata, predavanja i radionica koje su držali profesori sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, I. gimnazije u Splitu i naši prof. Bronzović, prof. Mokrović i prof. Maleš. U sklopu seminara je bilo organizirano i ribanje, obilazak Starogradskog polja  te svečana večera u konobi Humac. Osobito je lijepa bila završna priredba Mladi i hvarske starine održana u Remetinom vrtu, na samim zidinama grčkog Pharosa.

[više]

PKG na 15. ljetnoj školi SEMEP-a

Autor: Vanda Leipold, 25. 8. 2013. 22:43

Vis -  Komiža

SEMEP (South-Eastern Mediterranean  Environmental Science Project) je ekološki projekt UNESCO-a koji okuplja zemlje jugoistočnog Sredozemlja u odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša.

I ovo  je ljeto  6 učenica i učenika  naše škole u pratnji prof.  Hadžavdić  sudjelovalo  na  15. ljetnoj školi SEMEPA koja se tradicionalno održava na Visu u prelijepoj Komiži.

Od 6. – 10. srpnja 2013. družeći se sa učenicima iz 26 škola iz cijele Hrvatske, prošli su brojne radionice, posjetili otok Biševo, čarobnu Modru špilju  te uspješno predstavili školske projekte.  Krovna tema ovogodišnje ljetne škole bila je VODA.

Adnan Memić (1.a),  Matea Puđak (3.a)  te  Vana Petrić (1.a)  predstavili su svoj projekt „HE OMBLA – ZA  ili PROTIV?“  i otvorili raspravu  o ekološkoj  i ekonomskoj isplativosti iste,  dok su Toni Gligić (1.b), Marko Markota (1.b)  te Katarina Klišenić (1.a)  predstavili svoj projekt  „VODA KAO INSPIRACIJA STARIH GRKA“. Prezentirali su samo manji  dio mitova  koje je zamislio genijalni um starih Grka, a kojima je za inspiraciju poslužila voda.

Vratili su se s Visa prepuni dojmova i lijepih uspomena.

 

[više]

POSJET MIKROBIOLOŠKOM LABORATORIJU

Autor: Janko Nežić, 30. 1. 2013. 12:53

Učenici prvih razreda – Katarina Klišenić, Vana Petrić,  Jakov Dabić, Gregor Dragičević, Luka Vrdoljak i Filip Ilić u okviru izvanučioničke nastave biologije, posjetili su s prof. Hadžavdić  mikrobiološki laboratorij  „Labor centra“.

Zahvaljujemo dr Sonji Hejtmanek i njenom timu koji nam je otvorio pogled  u svijet mikroorganizama s kojima rade.

[više]

Krajnje jendnostavna božićna priča

Autor: Vanda Leipold, 24. 1. 2013. 08:06

U sklopu božićnih blagdana i darivanja, Mali glumci velikog srca posjetili su 20. prosinca 2012. Dječji dom A. G. Matoš u Zagrebu. Karla Blažeković (2.b), Anamarija Groznica (2.b), Rok Juričić (2.a), Bruna Matić (1.a), Viktorija Matko (1.b), Petra Pavić (2.b), Antonija Satinović (1.a), Sara Simić (1.a), Jakov Tiefenbach (2.a), Luka Vrdoljak (1.a) i Stjepko Zebec (1.b) pod budnim okom svojih profesorica Ive Čupić, Ivane Fišter, Andreje Lui i Inje Tomašković  izveli su štićenicima doma božićni mjuzikl Krajnje jendnostavna božićna priča (u sklopu božićnog TON-a) pod redateljskom palicom Andrije Juvančića (2.b) i Ante Ševe (2.b). Osim predstavom, djecu su razveselili i prigodnim darovima i osvojili njihove simpatije.

[više]

Vrijeme za viruse!

Autor: Administrator , 8. 12. 2012. 09:45

U srijedu, 6. 12., uživali smo u zanimljivom predavanju prof. dr. sc. Harjačeka o virusnim bolestima. Publika je bila oduševljena - zahvaljujemo profesoru na gostovanju u našoj školi! :)

[više]

Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Autor: Vanda Leipold, 14. 11. 2012. 21:14

43 PKG-ovca  znatiželjnika je s prof. Preglej  posjetilo HAZU. Prisustvovali smo iznimno zanimljivom predavanju i prezentaciji prof. dr. sc. Marija Šlausa  „Rekonstrukcije ratova iz davne prošlosti“  te radionici  „Antropološke analize naših predaka“ koju su vodili prof. Šlaus i njegovi suradnici.  Zahvaljujemo HAZU na prilici da još jednom zavirimo u inspirativni svijet znanosti! Posebno zahvaljujemo prof. Šlausu koji nam nas je sve posebno dojmio.

[više]

Prvaši u posjetu Generi

Autor: Vanda Leipold, 22. 10. 2012. 17:27

 Učenici prvih razreda pod vodstvom prof. Lane Šešelj i Senade Hadžavdić, posjetili su istraživačke laboratorije tvrtke „GENERA“. Upoznali su se s procesom proizvodnje raznih cjepiva. Nakon obilaska, počastili su se finim sendvičima, a na povratku dobili i pregršt zanimljivih poklona. Zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu.

[više]

To boldly go Outward :)

Autor: Vanda Leipold, 19. 10. 2012. 14:29

11. listopada 2012. 8 nadobudnih učenika drugih razreda – Dina Hrastović, Petar Čorak, Krešo ĐurđeviĆ, Juraj Krešo Lovrić, Filip Runjić, Grigor Danko, Rok Juričić i Matija Pogorilić, uz pratnju profesorice Gordane Bolf uputili su se na Velebit (Dabarski kukovi) da bi uz stručno vodstvo instruktora Orsata i Jelene iz Hrvatske škole Outward Bounda te uz asistenciju tate Romana Danka, u 4 dana ispitali i premjerili granice vlastitih mogućnosti.... (opširnije, jel, pod "opširnije" :)

 

[više]

Bijahu gljivarili

Autor: Administrator , 17. 10. 2012. 15:43

...i živi se vratili da pričaju o tome. :)

U ovu nedjelju grupa najhrabrijih PKG-ovaca s profesoricom Senadom Hadžavdić  i g. Mladenom Strižakom iz gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“  išla je na tradiocionalno „gljivarenje“ u šumu u Kupinečki Kraljevec.

Nabrali su pune košare gljiva, na žalost, nađen je samo jedan vrganj i pet sunčanica. Al-i zato pregršt zelenih pupavki, panterovki, ludara, guba… Nakon povratka iz šume, u restoranu „Tihi gaj“ uslijedili su tradicionalni ćevapi od 18 kn, a nakon toga determinacija svih sabranih gljiva.

Naučili smo  zašto se kaže da su sve gljive jestive, ali neke samo jedanput!

 

[više]

PKG na 13. LJETNOJ ŠKOLI SEMEP-a, VIS - KOMIŽA 2011.

Autor: Administrator , 29. 8. 2011. 07:00

SEMEP 2011

Učenice naše škole - Ivana Ida Radanović, Sandra Tipurić i Donna Živčić u pratnji prof. Hadžavdić  od 9. do 13. srpnja boravile su na Visu u Komiži, gdje su sudjelovale su na 13. ljetnoj školi SEMEP-a (South Eastern Mediterranean Sea Project). Družeći se s učenicima  iz 26 škola iz cijele Hrvatske prošle  su brojne radionice te  uspješno predstavile   svoj projekt "Reciklirano imanje u Vukomeriću - održivi razvoj u praksi".

[više]

PKG u Kosnici

Autor: Administrator , 30. 3. 2011. 10:27

Učenici i profesori PKg-a odazvali su se akciji Crvenog križa za sakupljanjem odjeće i obuće za sugrađane smještene u Domu crvenog križa u Kosnici. Tako su 25.3. odnijeli skupljene stvari u Kosnicu i proveli neko vrijeme u razgovoru i druženju.
Prikupljene su stvari u ime učenika uručile Ana Rusan i Liza Tedeschi.

[više]

Kosti

Autor: Vanda Leipold, 28. 3. 2011. 13:21

Trećaši su ovih dana, u pratnji prof Hadžavdić i pod vodstvom Tina Klancira, našeg negdašnjeg učenika a sada medicinara pred specijalizacijom, obišli Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Slika govori tisuću riječi!

[više]

I profesori uče!

Autor: Janko Nežić, 26. 1. 2011. 11:13

Svi profesori naše škole nazočili su dvama stručnim predavanjima, kako bi usavršili svoj rad s učenicima:

11. siječnja 2011.od 17 do 18,30 sati tema je bila disleksija - rad s učenicima

25. siječnja 2011.od 17 do 18,30 sati tema je bila  ADHD - rad s učenicima

[više]

Periodni u Tehničkom :)

Autor: Vanda Leipold, 26. 1. 2011. 10:56

Trećaši su u pratnji prof Preglej, a drugi b pod vodstvom prof Hadžavdić, vidjeli da  dobri stari periodni sustav ima bezbroj lica, i to u Tehničkom muzeju. Više o izložbi pogledajte ovdje

[više]

GLOBEzacija po Maksimiru

Autor: Vanda Leipold, 30. 10. 2010. 18:12

Više o tome što je naša vrla đačad pod budnim okom prof. Preglej izmjerila ovih kišnih dana u Maksimiru možete pročitati na stranici 3. b razreda.

[više]

Gljivarenje!

Autor: Vanda Leipold, 27. 10. 2010. 14:21

Pod vodstvom prof. Hadžavdić najodvažniji su se u nedjelju, 17. 10., ogrnuti u kabanice, oboružani knjigama i s ponekim komadom čokolade u džepu, bacili na gljivarenje kod Kupinečkog Kraljevca. Najvažnije je to da su se svi živi kući vratili, a što su nabrali vidjet ćete uskoro pod ::opširnije::

:)

[više]

Varvaria i Antički opstanak – Dalmatinska zagora

Autor: Administrator , 11. 10. 2010. 16:30

 

 

 

 

 

 

 

Tijekom mjeseca rujna održana su u Skradinu i Dalmatinskoj zagori dva seminara za velike i male klasičare.

U ovom kratkom pregledu nudimo par slika (čitav album postoji na Fotogaleriji, lukavo nazvan "Varvaria i Antički opstanak" pa virnite tamo), a što se sve i kako na seminarima zbivalo, te tko je sve u njima sudjelovao, pročitajte pod opširnije.

[više]

Drugaši na Rtu Kamenjak

Autor: Vanda Leipold, 29. 5. 2010. 11:02

Drugašima i profesorici Hadžavdić se na ovom već tradicionalnom putovanju pridružila i naša bivša PKGovka, sada dipl. ing. ekologije, Lana Šešelj.
Posjetili su AQUARIUM PULA na Punta Verudeli gdje su upoznali beskralješnjake i kralješnjake Jadranskog mora, mogli dotaknti zvjezdače,rakovice, morske mačke i pasiće,  a iza toga su slijedile radionice na Rtu Kamenjak. Naši su đaci uživali u netaknutoj prirodi rascvjetalih bušika kamenjarskog pašnjaka.
Zahvaljujemo ravnatelju Javne ustanove "Kamenjak" Nevenu Iveši i Sanji koji su nam omogućili nezaboravno poslijepodne u netaknutoj prirodi.
Vratili smo se sretni i umorni u Zagreb u kasnim večernjim satima prepuni dojmova.

[više]

Otvoreni dani Instituta "Ruđer Bošković"

Autor: Janko Nežić, 6. 5. 2010. 10:09

U četvrtak, 6. svibnja u okviru Otvorenih dana Instituta "Ruđer Bošković" Institut će posjetiti i razgledati učenici prvih, drugih i trećih razreda pod vodstvom profesorice Neve Bulovec.

[više]

Tjedan mozga

Autor: Vanda Leipold, 16. 4. 2010. 09:30

Na predavanje o pamćenju na Institut Ruđer Bošković zainteresirane je trećaše, Alana Kavšeka, Miu Buršič, Lanu Harjaček, Ivora Glavaša, Saru Očić, Mislava Vukinu, Vida Juračića, Jana Marina, Jana Širolu, Karlu Pezelj i Ivu Kustec odvela prof Preglej.

[više]

GLOBE udara ponovo!

Autor: Vanda Leipold, 16. 4. 2010. 09:26

GLOBEovci su 14. 4. predvođeni profesoricom Preglej izašli iz zimskog sna, ravno u Maksimir. I tamo na jezeru radili hidrološka mjerenja.

[više]

Colonia Iulia Iader

Autor: Vanda Leipold, 31. 3. 2010. 11:09

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:Mk7FFSEHihtdRM:http://www.earsel.geosat.hr/materijali/zadar.jpgOd 13. do 17.4. u Zadru će se održati seminar za male klasičare pod nazivom Colonia Iulia Iader. Seminar se održava treću godinu za redom, a ovogodišnja tema su Rimska jela. Seminar je predviđen za učenike 7. i 8. razreda osnovnih klasičnih škola te za učenike 1. razreda klasičnih gimnazija. Učenici će u sklopu seminara odslušati nekoliko predavanja, prevesti nešto latinskih tekstova, slagati antičke puzzle i okušati se u improviziranoj izradi antičkih čaša i vrčeva te probati pripremiti pokoje rimsko jelo. Posjetit će i Muzej antičkog stakla u Zadru, u kojega je ovih dana stigao i slavni Apoksiomen. Od naših učenika sudjeluju Mislav Martinić iz 1.a te Dora Martinčević i Donna Živčić iz 1.b. Sve će se to odvijati pod budnim okom malih mentora (učenika 3. razreda klasičnih gimnazija - od naših učenika to su Mia Buršić i Karla Pezelj) te pod organizatorskom palicom profesorica Ive Bidjin i Jasne Vučić. Nadamo se i posjetu našeg ravnatelja Zlatka Šešelja i profesora Tončija Maleša.

[više]

Emisija "Ni da ni ne"

Autor: Vanda Leipold, 31. 3. 2010. 10:23

Naši su đaci bili gosti u emisiji "Ni da ni ne", gdje se raspravljalo o opravdanosti građanskog neposluha. Više o tome kako im je bilo, što su naučili i zaključili možete čitati na stranicama 2.a razreda.

[više]

Muzej grada Zagreba

Autor: Vanda Leipold, 13. 3. 2010. 23:39

Učenike drugih razreda profesorica Crnić u srijedu vodi u Muzej grada Zagreba, na izložbu Modernizacija na periferiji Carstva.

[više]

Muzej evolucije

Autor: Vanda Leipold, 13. 3. 2010. 22:35

Prije nekoliko tjedana profesorica Hadžavdić je u sjajan, novi Muzej krapinskog pračovjeka vodila maturante, a ovaj četvrtak s njom onamo idu drugaši.

[više]

Arheološki muzej u Zagrebu

Autor: Vanda Leipold, 13. 3. 2010. 22:24

Prvaši će u četvrtak posjetiti Arheološki muzej u pratnji profesorice Vučić. Njihova će pažnja, bez sumnje, biti usmjerena prvenstveno na antičku zbirku.

[više]

Edukacijski centar u Maksimiru

Autor: Vanda Leipold, 13. 3. 2010. 22:14

Učenici prvih razreda će u srijedu posjetiti Centar za edukaciju Zoološkog vrta u Maksimiru. Čime će se ondje baviti zna prof. Preglej koja im predaje biologiju, i koja ih u Maksimir vodi.

[više]

Muzej evolucije

Autor: Vanda Leipold, 24. 2. 2010. 14:25

U blizini nalazišta Hušnjakovo se upravo otvorio novi Muzej krapinskog pračovjeka. Naši će maturanti biti među prvim posjetiteljima; profesorica Hadžavdić ih onamo vodi već 5. ožujka!

[više]

Noć biologije

Autor: Vanda Leipold, 24. 2. 2010. 12:16

Profesorica Hadžavdić nas u ponedjeljak, 08. 03., vodi u noćni život na PMFu. Više detalja o tome što nas ondje čeka možete vidjeti ovdje!

[više]

Susret mladih za očuvanje Mediterana

Autor: Vanda Leipold, 24. 2. 2010. 12:13

U periodu 21-24 travnja u Ville de Villefranche-sur-Mer održat će se tradicionalni susreti mladih povodom istraživanja i očuvanja Mediterana " Assises Jeunes & Méditerranée"u organizaciji Centra za istraživanje podmorja u Nici. Na tom smo susretu već dvaput predstavljali Hrvatsku, pa se nadamo da ćemo to ponoviti i ove godine. S učenicom
Donnom Živčić
ići će prof. Lidija Preglej.

[više]

Prva pomoć

Autor: Vanda Leipold, 1. 2. 2010. 16:55

Ekipa Prve pomoći u sastavu: Irma Radovan, Anja Glavaš, Dora Ravenščak, Luka Madirazza, Ivan Vukšić, Josipa Jurić Stipić, Petra Sulić, Ana Maria Jelavić, Ana Devunić i Ivona Lozančić bila je ove godine na obuci u Novom Vinodolskom, u pratnji prof. Branke Pavičić. Stečena znanja i vještine pokazat će na natjecanju krajem ožujka.

Sretno im bilo!

[više]

Trećaši u Kući glazbe

Autor: Vanda Leipold, 18. 12. 2009. 11:47

I ovogodišnji su trećaši posjetili Kuću glazbe u Beču, jedinstvenu ustanovu u kojoj se kroz niz postupaka glazba ne samo sluša već gleda, dodiruje, pa čak i stvara. Kad smo već bili u Beču prošetali smo malo gradom, obišli staru jezgru a večer proveli na Božićnom sajmu. U Zagreb smo se vratili u kasnim noćnim satima.

Bilo je hladno, ali lijepo!

[više]

Festival znanosti

Autor: Vanda Leipold, 20. 11. 2009. 16:46

U travnju ćemo ponovo sudjelovati na „Festivalu znanosti“ s radionicom na temu „Zemlja“, koju ćemo pripremiti primjenom GLOBE metoda mjerenja u okviru terenskih istraživanja u Maksimiru.

Na festival će prof. Preglej ove godine voditi brojnu đačad, redom drugaše: Enu Barčić, Ivanu Radanović, Marka Škeivna, Klaru Rusan, Ivana Vukšića i Doru Ravenščak. Sretno im bilo! :)

[više]

GLOBE

Autor: Vanda Leipold, 20. 11. 2009. 16:45

U nastavi kemije i biologije za II., III. i IV. razrede rade se kemijske i biološke analize uzoraka vode iz Maksimirskih jezera, ali i vode koju pijemo iz našeg vodovoda, te analize zraka.
To znači da će raditi u Maksimiru, a posjetit ćemo i Zavod za ispitivanje kakvoće zraka pri Zavodu za zaštitu zdravlja na Mirogojskoj cesti.

[više]

Varvaria - Kroz tisućljeća sredozemne povijesti u Hrvatskoj

Autor: Vanda Leipold, 20. 11. 2009. 10:50

Na IV. seminaru za učenike koji se održava u Skradinu i na Bribirskoj glavici, a s lektoratima iz klasičnih jezika i arheološkim radionicama sudjelovali su Mia Buršić, Bruno Martić i Mario Štambuk.

Prof. Tonći Maleš jedan je od voditelja seminara, a lektorat je održao i prof. Šešelj.

[više]

Medulin, Istra

Autor: Vanda Leipold, 11. 11. 2009. 10:41

Novopokrenuti seminar u Medulinu i okolici povezan s antikom i njezinom civilizacijom privukao je, naravno, i naš interes. Stoga smo i na taj seminar uputili svoje učenike u pratnji profesora Tonćija Maleša. Tema prvog seminara bila je „Heraklovih 12 djela“, pa su sudionici baš u Istri potražili mjesta koja asociraju na slavna djela velikog mitskog junaka. Seminar je trajao pet dana, od 24. do 28. kolovoza. Sudjelovali su Klara Rusan, Marta Kolar i Ivan Vukšić.

[više]

Višnjan!

Autor: Vanda Leipold, 11. 11. 2009. 10:38

Višnjanski astronomski opservatorij pod vodstvom Korada Korlevića sve više postaje meka mladim znanstvenicima i njihovu podmlatku koji tijekom ljetnih mjeseci pohađaju seminare s raznih područja prirodnih znanosti.

Na ovogodišnje su se ljetne seminare – uz svesrdnu podršku profesorice Leipold – prijavili Marin Vukšić i Ivor Glavaš. Prihvaćena je njihova aplikacija za rad na području biologije gdje su radili na biosintezi proteina ubikvitina, odnosno na problemima fizike čestica.

Uf! Bilo je super!

[više]

Hios, Grčka

Autor: Vanda Leipold, 11. 11. 2009. 10:32

Po prvi su put ovog ljeta , u osmom mjesecu, učenici PKG-a, Petra Radić i Leo Beslać uz pratnju profesorice Koraljke Crnković sudjelovali u radu međunarodnog seminara ACADEMIA HOMERICA koju na Hiosu organizira europska asocijacija društava klasičnih filologa EUROCLASSICA. Naši su učenici bili doduše najmlađi sudionici, no bili su vrlo istaknuti i pokazali izuzetno znanje.

[više]

Pharos - Hvar

Autor: Vanda Leipold, 11. 11. 2009. 10:27

Naši učenici Jan Širola, Bruno Martić, Vid Juračić, Nikolina Mandić i Nikolina Šlat sudjelovali su na seminaru  «Pharos» ANTIČKA KULTURA HRVATSKOG SREDOZEMLJA, od 22. do 29.7.

Prof. Iva Bidjin i prof. Tonći Maleš  na tom su seminaru sudjelovali kao predavači i voditelji.

[više]

SEMEP Komiža/Vis

Autor: Vanda Leipold, 10. 11. 2009. 10:23

Učenici Ivor Glavaš i Alan Kavšek te prof. Senada Hadžavdić sudjelovali su od 4. do 8. srpnja u radu SEMEP (South Eastern Mediterranean Enviromental Project) seminara o zaštiti okoliša pod pokroviteljstvom  organizacije UNESCO. Učenici su vrlo uspješno prezentirali svoj rad pod nazivom „Prijeti li opasnost da jadransko plavetnilo zamijeni kaulerpino zelenilo?“

[više]

 


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Radni dan
Mentorske minute 8:45 8:55
1.sat 9:00 9:45 5.sat 12:30 13:15
2.sat 9:50 10:35 6.sat 14:00 14:45
3.sat 10:50 11:35 7.sat 14:50 15:35
4.sat 11:40 12:25 8.sat 15:40 16:25

 

 
Natjecanja
 
Putovanja,seminari..
 
Korisni linkovi
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Zanimljivosti

"Ako dijete ne može učiti na način na koji poučavamo, možda bismo trebali poučavati načinom na koji ono uči.“ (Ignacio Estrada)

__________________

"Bio je dovoljan trenutak da padne ta glava, a trebat će sto godina da se rodi slična."

(Nepoznati svjedok giljotiniranja Antoinea Laurenta de Lavoisiera u Parizu 1794. godine

_____________________

"Nikada ne bih umro za svoja uvjerenja: moguće je da su kriva."

Bertrand Russell, 1872.-1970.

__________________


 

24. studenog 1859., prije točno 150 godina, 3 mjeseca i 21 dan, engleski prirodoslovac Charles Darwin je objavio svoj znameniti spis On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Supruga tadašnjeg biskupa od Worcestera je, kažu, izlazak knjige prokomentirala riječima: «Nastali od majmuna? Nadajmo se da to nije istina. Ako pak jest istina, nadajmo se da  se neće pročuti.»

_________________

Mark Twain piše u svojoj „Autobiografiji“:  “Došao sam 1835. s Halleyevim kometom. On se dogodine vraća pa očekujem da ću s njim i otići. Ako se to ne dogodi, bit će to najveće razočaranje u mom životu.” Dana 20. travnja 1910. Halleyev komet dolazi u perihel, 21. travnja umire Mark Twain.

_________________

Ništa mi nije mrskije od lošeg argumenta za gledište kojemu sam privržen.

Daniel Dennett, filozof

____________________

Lakše je biti originalan i glup nego originalan i mudar

Gottfried Wilhelm Von Leibniz
njemački matematičar i  filozof

___________________

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 2. 2010.

Ukupno: 790249
Ovaj mjesec: 5988
Ovaj tjedan: 4
Danas: 4
 
 > Nastava  > Projekti, putovanja, aktivnosti
CMS za škole logo
Privatna klasična gimnazija Zagreb / Harambašićeva 19, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju