preskoči na sadržaj

Privatna klasična gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

III. festival klasičnih jezika i antičke baštine - Skradin 2019. - vol. 2

Autor: Ivan Bosak, 29. 3. 2019.

III. festival klasičnih jezika i antičke baštine - Skradin 2019.

 

Od 22. do 24. ožujka održao se III. festival klasičnih jezika i antičke baštine na kojem je sudjelovalo oko 220 sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i, najveći broj njih, iz Hrvatske. Tonći Maleš, predsjednik Hrvatskog društva klasičnih filologa i profesor grčkog i latinskog jezika u našoj školi, organizirao je ovaj lijepi događaj koji nas je podsjetio na ogromno bogatstvo antičke baštine u našoj zemlji. 

Skradin je odabran zbog svoje bogate ostavštine iz antičkog doba i blizine Burnuma, mjesta gdje su stolovale dvije rimske legije, i Bribirske glavice, takozvane hrvatske Troje, koja je jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj na kojem se može pratiti slijed življenja iz pretpovijesti, liburnskog doba, rane i kasne antike, starohrvatske povijesti te ranog i kasnog srednjeg vijeka. Bribirska glavica  ima toliki značaj da je s punim pravom stavljamo uz bok s antičkom Salonom i s gradom Ninom. 

Sam program festivala je započeto u petak 22. ožujka u popodnevnim satima pozdravnim govorima i nastupima učenika Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke, Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog (BiH),II. gimnazije iz Osijeka i prikazom filma "Živa baština" koji su napravili učenici naše škole. Taj prvi dan ja završio nastupom đaka iz XVIII. gimnazije u Zagrebu i prikazom filma đaka iz Klasine gimnazije u Zagrebu. U subotu 23. ožujka autobusima smo se uputili prema Burnumu. Nažalost, velikih ostataka tabora tih dviju legija koje su tamo bile smještene nisu sačuvani, ali sačuvani su ostaci amfiteatra koji je tamo postojao. U njemu smo u pravom antičkom duhu nastavili s našim programom. Tamo su nastupili učenici XV. gimnazije iz Zagreba, učenici Katoličke osnovne i Katoličke gimnazije iz Požege, učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, te, svojim drugim nastupom, učenici XV. gimnazije i Klasične gimnazije iz Zagreba. Nakon programa na Burnumu, uputili smo se prema Bribirskoj glavici. Nakon kratke okrepe nastavili smo s programom na ostacima grada koji je nekad ponosno stajao na toj 300 metara visokoj uzvisini. Na toj lokaciji nastupili su učenici Škole za medicinske sestre iz Vrapča, zatim učenici iz Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, učenici Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba te učenici Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke. Radna subota je završila savršenom izvedbom predstave Medeja učenika Prve gimnazije iz Celja (Slo). Zadnji dan festivala nastupili su učenici iz Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba, učenici Prve gimnazije iz Splita i učenici Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka. Nakon njihovih nastupa uslijedilo je svečano zatvaranje festivala i podjela prigodnih darova i diploma svim sudionicima.

O uspješnosti festivala najbolje je navesti riječi određenih sudionika. Tako nam je profesor Igor Zdenčanović iz srednjih škola u Valpovu i Orahovici napisao: "Učenici su nakon Festivala u Skradinu rekli kako su otkrili novu dimenziju klasičnih jezika. Znali su da latinski i grčki intrigiraju znatiželjne ljude, ali da toliko mogu biti zabavni, a opet edukativni, shvatili su tek na ovom Festivalu. Za njih je Skradin svakako bio njihov Rim, mjesto susreta, druženja i vječnog sjećanja."

Osim profesora Igora, svoje dojmove s nama je podijelila i profesorica iva Rakić iz Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba,a o Festivalu je rekla sljedeće: "Osjećam se zaista počašćeno što sam imala priliku sudjelovati na Festivalu koji je pružio lijepo i vrijedno iskustvo učenicima i meni. Lijepo je vratiti se kući s divnim uspomenama kao podsjetnikom na istinske razloge našeg (profesorskog) poziva."

Svoje dojmove je podijelila i Ivina učenica Nika Eržišnik: "Festival je jako dobro osmišljen i odlično organiziran. Raspored je bio smišljen da smo uz zanimljiva predavanja imali i dovoljno vremena za razonodu. Sviđa mi se to što smo još išli posjetiti antičke lokalitete i naučili "in situ" o njima te se još zabavili uz puno zanimljivih i komičnih predstava."

Na kraju ćemo još navesti i predivne riječi profesorice Melise Marije Zerdo iz Franjevačke klasične gimnazije u Visokom (BiH): "Putovanje, nova iskustva, sklapanje prijateljstava i osvježavanje starih poznanstava za učenike Franjevčke klasične gimnazije predstavlja važan iskorak u izgradnji. Ako se tome doprinese spajanje latinskog ili grčkog jezika s glazbom, onda možemo govoriti o neobičnom iskustvu pjevanja i muziciranja uopće. Susret klasičara na jednom mjestu i posjet Skradinu kao važnom kulturnom i povijesnom središtu doprinose kolektiranju predivnih uspomena i pozitivnih iskustava popločanim produbljivanjem znanja o životu starih Grka i Rimljana na kreativan način."

Nakon svih tih komentara sasvim je jasno da Festival stvarno bio kvalitetno osmišljen i pripremljen te da su sudionici bili zaista počašćeni što su imali priliku uživati u svim tim predivnim predavanjima, pjevanjiam, igrokazima, predstavama i filmovima. Naša škola može biti ponosna što je 18 naših đaka uživalo antičku baštinu u predivnom Skradinu. Ovim putem se također naša škola zahvaljuje našem profesoru Tonćiju Malešu koji je puno truda i vremena uložio u organizaciju Festivala. Vjerujemo da je svjestan da se toliki napor stvarno isplatio te će mu i u budućnosti oduševljenje na licima sudionika biti poticaj za ponovno ulaganje truda u neke naredne događaje.
Priloženi dokumenti:
IMG_20190323_110721.jpg (2.97 MB)
IMG_20190323_135341.jpg (4.09 MB)
IMG_20190324_112924.jpg (3.43 MB)
IMG-20190327-WA0012.jpg (338.52 KB)
IMG-20190327-WA0021.jpg (355.27 KB)
IMG-20190327-WA0028.jpg (309.46 KB)
IMG-20190327-WA0029.jpg (169.59 KB)
Raspored zvona
1.sat 8:15 8:55
2.sat 9:00 9:40
3.sat 9:55 10:35
4.sat 10:40 11:20
5.sat 11:25 12:05
Pauza za dezinfekciju
1.sat 12:35 13:15
2.sat 13:20 14:00
3.sat 14:15 14:55
4.sat 15:00 15:40
5.sat 15:45 16:25
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Privatna klasična gimnazija Zagreb / Harambašićeva 19, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju