preskoči na sadržaj

Privatna klasična gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

Iz Malog doma u Africi

Autor: Administrator , 23. 1. 2017.

Naš profesor Tonči Maleš vratio se iz Malog doma u Keniji. Evo što je o tome napisao:

O JEDNOM KONTINENTU, JEDNOM PAROKU, JEDNOM PRIJATELJU, JEDNOM DJEČAKU, JEDNOJ GADNOJ PREVARI I MNOGIM DOBRIM LJUDIMA

Kada sam započeo pisati ovaj tekst želio sam ga nasloviti Moja Afrika. Brzo sam, međutim, odustao od te ideje. Zapravo sam se zasramio. Nije Afrika moja, ni ničija, osim svoja. U svemu drukčija, iznenađujuća, lijepa i ponosna. Tamo sam krenuo na poziv svog prijatelja Ivice, a k njegovom prijatelju Miru u Keniju. Za opisati sve dobro koje se dogodilo od trenutka kada sam objavio polazak tamo, trebalo bi napisati čitavu knjigu. Za to dobro zahvaliti pokušat ću ovim tekstom.... (nastavi čitati)

Za darove i donacije, za desetke kilograma bombona, torbe pune odjeće. Više od svega ipak za dobre želje, riječi tople i sklone, povjerenje bez kraja, poruke i pisamca, blagoslove i molitve. Za stiske ruke, poglede duge i rječite i male tajne molbe prošaptane u zagrljajima.

Mali dom je otvorio mnoga vrata još dok sam bio tisućama kilometara udaljen od njega. Ritam Afrike počeo je već u Zagrebu. A nastavio se na ponoćki u bezimenom zaseoku u Donjoj Subukiji. Jedinoj koja je dosegnula onu otajstvenu milinu djetinjih Božića, nadmašila zapravo. Jer se radosna objava rođenja Onoga Kojeg Hijene Nisu Dirale odigrala u crkvi sasvim nalik štali, bez struje, uz pjesmu i ples, katkad i bosonogih pastira. Bez ukrasa i poklona je tihu, svetu noć osvjetljavalo samo svjetlo očiju i zubi afričke djece. I mirijade zvijezda obješenih o nebo nad ekvatorom. Dok su nekoliko metara dalje mirno preživali mnogi magarčići i volovi.

Silne su te afričke mise, sasvim ispunjene radošću. Uvijek proslava života kojim Afrika obiluje. Sva u kretanju, sva na putu, nekad se ne zna ni kamo. Ničim Afrika ne oskudijeva, naprotiv. Tamo je svega previše. Previše plemena i jezika, previše tuge i radosti, previše ljepote i prljavštine. Sva u prevelikom proturječju.

Preveliko je siromaštvo Afrike. Toliko preveliko da se prelijeva preko njenih rubova i utapa u morima koje je okružuju.
Svega te uzburka ta Afrika i sve ti dovede u pitanje. Sve što je u oskudnoj i svime siromašnoj Europi tek tinjalo ovdje se razbukta. U prašini i bez kapi vode. Pa ti ruke sade svitije (sweetie – bombon kako ga djeca zovu u Keniji, op. Mali dom) u male dlanove boje slonovače koji onda rađaju neopisivom radošću. A za plaću dobiješ bijeli osmijeh raspuknut između crnih obraza. I znaš da je stvarno blaženije davati nego primati.

Pa pereš robicu sve na ruke i milo ti je to pranje robe i čini ti se da radiš nešto zaista, zaista veliko i korisno i to na svjetskoj razini.
Pa mirom mudraca izdržiš sve zgrčene noge i usahle udove i stravične priče o napuštenosti, o djeci zatvaranoj u kokošinjce jer su invalidi, bacanoj u jarke da umru, o silovanjima i krpeljima jer postoji jedno mjestašce u ovom velikom svijetu Božjemu gdje svaka ta horor priča dobiva sretan kraj… mali dom.

I jedan Joel i Josephat, jedna Jane i Faith i Eunice postaju pobjednici i zvijezde u najvećem kinu pod otvorenim nebom Afrike. U kojem umjesto reflektora svijetle osmjesi jedne Sare i Little Mira Babika » (dječak Miro Babic koji je dobio ime po fra Miri », op. Mali dom).

Polako ti se otvaraju tajna pisma i riječi koje si izgovarao u molitvama poprimaju puninu svoga značenja, riječi kao što je Oče NAŠ, na primjer. Jer nigdje ne vidjeh toliku sposobnost da te se tako brzo napravi i sinom i bratom.
I prijateljem. Kad te jedan Denis Kipkurui » iz plemena Kalenjin, briljantno pametan dječak od 11 godina iz Malog doma osvoji kupajući jednog Johna koji je slijep i autist ». I nestvarno lijep. A onda te uništi perući tebi noge. A ti sjediš drven k’o kip i svaka ti je stanica posramljena do bola jer znaš da bi trebalo biti obrnuto. Da bi ti njemu trebao prati noge. I ne napraviš ništa jer pokušavaš skupiti ono malo razbora i učiniti nešto, spriječiti ga, zagrliti ga. A on je već gotov i mirno kaže „Now You should dry them!“ I ti poslušaš.

Dani prolaze, a mozaik se slaže. Kamenčić po kamenčić, šareni i sjajni, ono po afrički. Mijenjaš one zagrljaje što si ih ponio iz Zagreba i splitske molitve za smijeh šest stotina osnovaca na prvi dan škole. Srednjoškolcima kroz priče o žabama i astronautima podmećeš Sokrata, jer ne može se škola bez njega završiti ni u Africi. Truckaš se u džipu po moru prašine i pjevaš, red dalmatinskih, red sevdalinki, malo Balaševića i dvije cajke. Samo da iznerviraš Ivicu i njegov nepogrešivi ukus u svemu.

fra Ivica Studenović došao je u Afriku posjetiti frenda fra Miru Babića, a pronašao još jednog frenda, Little Miru Babica Lugaija

Dan povratka dođe prerano. Jutarnja misa ti je tužna. Oproštaj s djecom je kratak, navikli su oni na rastanke, njih su mnogi ostavljali. Profesionalci, šta ćeš. Ti naravno amater, jedva susprežeš suze. Uspijevaš, jer si ponosan. Znaš da si učinio neko dobro, napravio svijet boljim, makar na trenutak, pa ti je lakše ići.

A tamo negdje u avionu nad Egiptom u polusnu shvatiš da su te prevarili, svi… i Miro i djeca iz sela, a najviše one male crne lisice iz doma. Da si od njih dobio puno više nego što si im dao. Da su oni tvoj svijet učinili boljim, tebe obogatili svojim siromaštvom.

E, pa nisam vam ja budala, vidit ćete vi, vratit ću vam se ja. Imam ja popis, sve ćete dobit i wheels bag i real shoes i jabuke. Busu, Busu (pusa na svahiliju, op. Mali dom)!

Tonći Maleš

P.S. Ten.Kiu

(”Thank you” na način kako ga izgovaraju djeca u Africi, op. Mali dom  [🙂]  )

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Radni dan
Mentorske minute 8:45 8:55
1.sat 9:00 9:45 5.sat 12:30 13:15
2.sat 9:50 10:35 6.sat 14:00 14:45
3.sat 10:50 11:35 7.sat 14:50 15:35
4.sat 11:40 12:25 8.sat 15:40 16:25

 

 
Natjecanja
 
Putovanja,seminari..
 
Korisni linkovi
 
Tražilica
 
Zanimljivosti

"Ako dijete ne može učiti na način na koji poučavamo, možda bismo trebali poučavati načinom na koji ono uči.“ (Ignacio Estrada)

__________________

"Bio je dovoljan trenutak da padne ta glava, a trebat će sto godina da se rodi slična."

(Nepoznati svjedok giljotiniranja Antoinea Laurenta de Lavoisiera u Parizu 1794. godine

_____________________

"Nikada ne bih umro za svoja uvjerenja: moguće je da su kriva."

Bertrand Russell, 1872.-1970.

__________________


 

24. studenog 1859., prije točno 150 godina, 3 mjeseca i 21 dan, engleski prirodoslovac Charles Darwin je objavio svoj znameniti spis On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Supruga tadašnjeg biskupa od Worcestera je, kažu, izlazak knjige prokomentirala riječima: «Nastali od majmuna? Nadajmo se da to nije istina. Ako pak jest istina, nadajmo se da  se neće pročuti.»

_________________

Mark Twain piše u svojoj „Autobiografiji“:  “Došao sam 1835. s Halleyevim kometom. On se dogodine vraća pa očekujem da ću s njim i otići. Ako se to ne dogodi, bit će to najveće razočaranje u mom životu.” Dana 20. travnja 1910. Halleyev komet dolazi u perihel, 21. travnja umire Mark Twain.

_________________

Ništa mi nije mrskije od lošeg argumenta za gledište kojemu sam privržen.

Daniel Dennett, filozof

____________________

Lakše je biti originalan i glup nego originalan i mudar

Gottfried Wilhelm Von Leibniz
njemački matematičar i  filozof

___________________

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 2. 2010.

Ukupno: 794548
Ovaj mjesec: 2640
Ovaj tjedan: 944
Danas: 6
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Privatna klasična gimnazija Zagreb / Harambašićeva 19, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju